Centrala Dangjin III, cu o capacitate de 500 de megawati, a fost oprita si nu ar trebui repusa in functiune mai devreme de o saptamana din cauza problemelor tehnice, a anuntat un purtator de cuvant al distribuitorului de electricitate Korea Power Exchange (KPE).
O alta centrala, cea din Seocheon, care functioneaza tot pe carbune, s-a oprit timp de o ora, luni dimineata, si functioneaza doar la jumatate din capacitate, ceea ce inseamna in total 200 de megawati, a adaugat purtatorul de cuvant.
"Facem fata unei crize energetice care va fi probabil cea mai grava", a declarat ministrul Comertului, Industriei si Energiei Yoon Sang-Jick, in timp ce Coreea de Sud este traversata de un val de caldura si mai multe reactoare ale centralelor sale nucleare au fost oprite.
Ministrul a cerut uzinelor, persoanelor particulare si magazinelor sa isi limiteze consumul de electricitate in cursul urmatoarelor zile.
Nivelul considerat necesar pentru asigurarea furnizarii fara probleme a energiei electrice in toata tara este de patru gigawati. Daca rezervele nationale coboara sub doi gigawati, este declansata automat o alerta, care le cere administratiilor publice sa inchida climatizarea, luminile si toate aparatele electrice neesentiale, precum fantanile cu apa potabila.
Aceasta alerta nu a fost declansata, dar Ministerul Energiei a cerut deja punerea in functiune a unor masuri, calificand situatia drept o "urgenta extrema".
Ministerul va consolida supravegherea centrelor comerciale, care nu trebuie sa incerce sa aduca temperatura la interior sub 26 de grade.
Temperaturile mai ridicate decat normalul acestei veri si inchiderea mai multor reactoare nucleare (sase din totalul de 23) au provocat o crestere a consumului de electricitate in timp ce oferta este in scadere.
In urma cu doi ani, intreruperile de electricitate provocate de scaderea brusca a rezervelor a afectat sase milioane de locuitori si companii si a blocat aproximativ 3.000 de persoane in ascensoare.