19 August 2013

Un fost ministru de Externe iranian a fost numit la conducerea programului nuclear



Seful diplomatiei fostului presedinte iranian Mahmud Ahmadinejad, Ali Akbar Salehi, a fost numit in fruntea Organizatiei iraniene a energiei atomice (OIEA), a anuntat agentia oficiala Irna, scrie Mediafax.

Salehi, care inainte de a deveni ministru de Externe, a mai condus, in perioada 2009-2010, acest organism insarcinat pentru programul nuclear al tarii, a fost numit in functie de catre presedintele iranian Hassan Rohani.

"Sper sa pot consolida realizarile obtinute in cadrul programului nuclear", a declarat fostul sef al diplomatiei iraniene.

Salehi detine un doctorat in domeniul stiintei nucleare, obtinut la universitatea americana Massachusetts Institute of Technology (MIT) si a fost ambasadorul Iranului pe langa Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), in perioada 1997-2005, in timpul presedintiei reformatorului Mohammad Khatami.

Israelul si tarile occidentale acuza Teheranul, care dezminte, ca incearca sa se doteze cu arma atomica. Negocierile intre Iran si marile puteri (Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia, China si Germania) asupra dosarului nuclear nu au oferit nici o solutie in acest sens.

Rohani a declarat saptamana trecuta ca ar dori sa realizeze cu marile puteri "negocieri serioase, fara pierdere de timp" si fara cedari din "drepturile incontestabile" ale Iranului in domeniul nuclear privind imbogatirea uraniului.



Citeste si