Rusii ameninta Ucraina: NU semnati acordul "sinucigas" cu UE!

Rusia a avertizat Ucraina ca, in cazul semnarii unui acord "sinucigas" cu UE, Moscova va inaspri controalele pentru produsele ucrainene la frontiera dintre cele doua tari, aflate intr-un conflict cu motivatie politica, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Patronatul ucrainean a anuntat ca marfuri ucrainene intampina dificultati la trecerea frontierei cu Rusia, iar premierul ucrainean a legat aceste probleme de refuzul Kievului de a se integra in Uniunea Vamala cu Rusia, Kazahstan si Belarus, condusa de Moscova.

Ne pregatim sa inasprim controalele vamale!
"Serviciile vamale rusesti au luat masuri preventive legate de pregatirea modificarii reglementarii controalelor in cazul in care Ucraina va semna un acord de asociere cu Uniunea Europeana", a declarat Serghei Glaziev, consilier al presedintelui rus Vladimir Putin, citat de agentia RIA Novosti.

"Pentru moment, inca nu am tras concluzii (...), insa, din precautie, ne pregatim sa inasprim controalele vamale, in cazul in care Ucraina va face pasul sinucigas sa semneze un acord de asociere cu UE", a adaugat el.

Premierul rus Dmitri Medvedev si omologul sau ucrainean Mikola Azarov au convenit, in timpul unei discutii telefonice purtate duminica, asupra faptului ca este "indispensabil de rezolvat in maniera constructiva" problemele comercial-economice aparute recent, potrivit unui comunicat al Guvernului rus.

Autoritatile ruse neaga insa ca ar fi declansat un "razboi comercial" motivat politic impotriva vecinului ucrainean.

Insa patronatul ucrainean apreciaza ca masurile aplicate la vama rusa ar suspenda, "de facto, exporturile pentru o durata nedeterminata".
Moscova preseaza de mai multi ani Ucraina sa renunte la orientarea proeuropeana pentru a-si indrepta atentia catre Est si sa se integreze in Uniunea Vamala formata pana in prezent de Rusia, Kazahstan si Belarus.

Cu toate acestea, Ucraina, o fosta republica sovietica vecina UE, oscileaza incepand din 1991 - anul in care a obtinut independenta - intre Rusia si Occident. Presedintele Viktor Ianukovici incearca din momentul in care a sosit la putere, in 2010, sa consolideze legaturile cu UE, ramanand in acelasi timp in relatii favorabile cu Rusia.

Relatiile dintre Kiev si UE s-au degradat considerabil dupa incarcerarea, in 2011, a fostului premier Iulia Timosenko, ce ispaseste o pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere, condamnare denuntata de UE ca fiind o persecutie politica.

Semnarea unui acord de asociere intre UE si Ucraina este in mod constant amanata din cauza dosarului Timosenko.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri