Prima lansare a noului model de racheta japoneza Epsilon, care trebuia sa duca pe orbita un telescop spatial, a fost un esec, vehiculul ramanand pe rampa, marti, din motive necunoscute, informeaza AFP.

Agentia nipona de explorare spatiala (JAXA) trebuia sa lanseze, marti, la ora 04.35 GMT, de la baza spatiala din Uchinoura (sudul Japoniei), racheta spatiala Epsilon, un nou model care urma sa transporte in spatiu telescopul japonez SPRINT-A.

Potrivit unor imagini transmise in direct, racheta nu s-a deplasat insa de pe rampa de lansare la momentul stabilit, numaratoarea inversa fiind oprita din motive necunoscute.

"Suntem pe punctul de a verifica (ce se intampla, n.r.), vom comunica informatii ulterior", a declarat un reprezentant al JAXA.

Lansatorul, care functioneaza cu combustibil solid (propergol), cu o inaltime de 24 de metri, este primul model de acest tip dezvoltat de Japonia din 2001, cand agentia nipona a lansat pe piata racheta H-2A. Un alt model de racheta, de dimensiuni mult mai mari, H-2B, a avut prima sa lansare spatiala in 2009.

Comparativ cu H-2A, costurile de lansare pentru Epsilon au scazut cu o treime, spun reprezentantii JAXA. De asemenea, perioada necesara pentru a efectua o lansare s-a diminuat.

SPRINT-A este primul satelit-telescop de observare a mediului planetelor din sistemul nostru solar (Venus, Marte si Jupiter) si trebuie pozitionat pe o orbita terestra situata la o inaltime cuprinsa intre 950 - 1.150 de kilometri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Avionul prabusit la Teheran: Ucraina ia in calcul terorismul
Setari Cookie-uri