Portugalia, impotmolita in criza, suscita interesul unui numar tot mai mare de pensionari europeni in cautarea unei vieti usoare, atrasi de scutiri fiscale generoase si preturi imobiliare in scadere puternica, relateaza AFP.

"Multi englezi, germani si scandinavi, in cautare de soare, traiesc deja in Portugalia, iar numarul francezilor este in crestere", a declarat Carlos Vinhas Pereira, presedintele Camerei de comert si industrie franco-portugheza, potrivit Mediafax.

Pentru a atrage mai multi straini, guvernul portughez a redus povara fiscala astfel ca de la inceputul acestui an toti pensionarii europeni din sectorul privat care se instaleaza pentru prima oara in Portugalia sunt scutiti de impozitele pe pensii percepute in tarile de origine.

"Masurile de austeritate aplicate de guvern pentru satisfacerea exigentelor troicii creditorilor au contribuit la reducerea cererii interne, de unde si ideea de a apela la strainatate pentru relansarea activitatilor", a spus Vinhas Pereira.

Facilitatile fiscale acordate strainilor nu au provocat nemultumire in tara unde autoritatile au declarat razboi fraudei fiscale si au majorat puternic impozitele percepute portughezilor pentru cresterea incasarilor bugetare.

Erwin Mohr, vicepresedinte al asociatiei proprietarilor straini din Portugalia, stabilit in Portimao (Algarve) acum 19 ani "pentru scapa de zapada din Germania", crede ca tara este pe cale sa devina Florida Europei, sau un paradis fiscal pentru noii pensionari.

"Un cuplu de pensionari germani instalat in Portugalia cheltuieste usor 1.500-2.000 de euro pe luna, ceea ce compenseaza lipsa castigului pentru fiscul portughez. Fara pensionari, economia din Algarve s-ar prabusi", a spus Mihr.

Pereira a aratat ca la sfarsitul lui 2011 Institutul National de Statistica a inregistrat 735.000 de locuinte goale in Portugalia. El a adaugat insa ca spre deosebire de Spania in Portugalia nu s-a format o bula imobiliara si nu exista orase fantoma.

Numerosi portughezi supraindatorati si-au pierdut casele, iar bancile ofera conditii avantajoase de creditare cumparatorilor straini.

"In Algrave poate fi obtinut un credit de 120.000 de euro cu o dobanda de 1,5% pentru un apartament de 100 de metri patrati pe plaja, care poate fi ulterior inchiriat, a declarat Ivo Agostinho, agent imobiliar.

In ultimii trei ani, preturile imobiliare au scazut cu curca 30% in Portugalia, dar la Lisabona s-au stabilizat, asa ca este un moment bun sa cumperi, a spus un alt agent imobiliar.

Nu toti pensionarii straini se pot bucura de avantajele fiscale oferite de autoritatile portugheze, ci doar cei din sectorul privat, in anumite conditii.

Berthold Grandy, director juridic la Camera de comert si industrie germano-portugheza, a avertizat ca aceste facilitati se acorda numai dupa verificarea acordurilor intre state privind dubla impozitare, pentru a evita surprizele neplacute in tara de origine.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Inechitatile din domeniul pensiilor: ce anunta Orban