Primul vot pozitiv pentru interventia SUA in Siria, urmeaza decizia din plen

Comisia de Afaceri Externe a Senatului american a aprobat miercuri un proiect de rezolutie privind atacuri militare impotriva regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad, deschizand calea pentru o dezbatere plenara in Senat de luni, relateaza AFP.

Senatorii comisiei au votat cu 10 voturi pentru si 7 impotriva in favoarea unei interventii "limitate" in Siria, pe o durata de maxim 60 de zile cu posibilitatea prelungirii la 90 de zile, fara trimiterea trupelor la sol. Un grup de democrati si republicani s-au opus masurii, informeaza Mediafax.

Siria a folosit pe scara larga armamentul cu submunitie

Guvernarea siriana a lui Bashar al-Assad foloseste "pe scara larga" arme cu submunitie de la jumatatea lui 2012, conform unui raport publicat miercuri de Coalitia asupra armelor cu submunitie, ce regrupeaza 350 de organizatii ale societatii civile din peste 90 de tari, relateaza AFP.

Raportul ofera o vedere de ansamblu a implementarii Conventiei cu privire la armamentul cu submunitie adoptata in 2008 si intrata in vigoare in 2010.

Raportul 2013 "detaliaza utilizarea masiva a armamentului cu submunitie de catre guvernul sirian in cursul celei de-a doua jumatati a anului 2012 si a primi jumatati a lui 2013", indica expertii.

Citeste si:
Migranți sirieni, reținuți pentru traversarea ilegală a României
Migranți sirieni, reținuți...

Utilizarea de catre Siria, stat nesemnatar, a unor mari cantitati din acest tip de arme a provocat "numeroase victime civile", cel putin 165, din cele 190 de victime clar identificate in lume.

Raportul noteaza de asemenea ca este "probabil" ca arme cu submunitie egiptene si rusesti, utilizate de Siria, sa fi fost transferata in trecut si nu in cursul conflictului recent.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri