14 Iunie 2006

Bursa de la Budapesta si forintul au scazut puternic

Bursa de la Budapesta si forintul au scazut puternic, luni, in urma anuntului facut duminica de guvernul ungar legat de planul de rigoare economica, informeaza Rompres.

Premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, a anuntat, duminica, un plan de rigoare economica de patru ani, in vederea reducerii drastice a deficitului public al tarii, cel mai mare procentual din Uniunea Europeana, situat la peste opt la suta din valoarea Produsului Intern Brut.

La ora 14: 00 GMT, principalul indice bursier ungar, BUX, a pierdut aproape patru la suta fata de vineri, iar euro s-a tranzactionat cu 268 forinti, in scadere de la 264 forinti pentru un euro, vineri.

La inchidere, BUX a avut 19.473,21 puncte, in scadere cu 3,34 procente sau 672,83 puncte fata de vineri, in timp ce un euro se tranzactiona cu 265,61 forinti, informeaza MTI.

Premierul ungar a anuntat, sambata, masuri de crestere a veniturilor si reducere a costurilor, scopul fiind de a economisi 350 miliarde forinti (1,32 miliarde euro) la bugetul anului curent si aproximativ o mie de miliarde forinti (3,8 miliarde euro) in anul viitor, reducand cheltuielile si majorand taxele.

Gazul metan se va scumpi cu 30 la suta, curentul electric cu 10-14 la suta, impozitul pe venit va creste cu 4 procente, iar accizele la tutun si alcool vor fi marite. Noua politica de redresare a economiei ungare anuntata de premier mai cuprinde si reducerea cheltuielilor bugetare prin restructurari masive ale aparatului administrativ si cresterea fiscalitatii.

O prima masura va fi majorarea cotei preferentiale TVA de la 15 la 20 la suta, exceptie facand doar medicamentele si manualele scolare. Vor fi de asemenea desfiintate sau restructurate unele unitati bugetare, astfel incat efectivul functionarilor sa fie redus cu 12.500 de persoane, iar cheltuielile cu circa 140 milioane de euro.

Functiile de conducere din aparatul central vor fi reduse cu 47 la suta, iar al lucratorilor cu 23 la suta, estimandu-se o economie de peste jumatate de miliard de euro. in plus, firmele rentabile si persoanele cu venituri mari vor fi obligate sa plateasca un impozit special de solidaritate. De altfel, incepand cu anul viitor, toate inlesnirile si scutirile fiscale vor fi reduse la maximum.



Citeste si