Companiile europene au imprumutat aproape 29 miliarde de dolari in ultimele doua saptamani prin plasamente de obligatiuni, anticipand o posibila crestere a dobanzilor, dupa una dintre cele mai linistite veri inregistrate vreodata pe piata europeana, potrivit Financial Times (FT).

Piata europeana a obligatiunilor corporative a inregistrat in ultimele doua saptamani un total de 39 de operatiuni, potrivit datelor Dealogic preluate de FT, companiile incercand sa beneficieze de costuri mai reduse de finantare, in asteptarea unei posibile cresteri a dobanzilor.

"A avut loc o intensificare puternica a activitatii. Companiile incearca sa efectueze din timp plasamente, avand in vedere perspectivele incerte si posibilitatea unor dobanzi mai mari", comenteaza pentru FT un analist Barclays, conform Mediafax.

Investitorii s-au obisnuit cu ideea ca dobanzile vor creste, dupa ce Rezerva Federala a semnalat ca ar putea reduce incepand din acest an programul de relaxare cantitativa. Piata este insa atenta la posibie evenimente exceptionale, precum evolutia crizei din Siria.

Nestle a imprumutat saptamana trecuta 1 miliard de euro prin doua emisiuni de obligatiuni, iar grupul norvegian Statoil a atras aproape 2 miliarde euro de pe pietele europene, desi se imprumuta de obicei in SUA.

Citeste si:
Top 5 branduri auto cu peste 10.000 de masini noi vandute in Romania
Top 5 branduri auto cu peste...

Alte plasamente importante au venit din partea Orange si Volkswagen, noteaza FT.

In pofida unei veri caracterizate de o activitate neobisnuit de slaba, piata europeana a obligatiunilor corporate a crescut cu 14% de la inceputul acestui an, la 416 miliarde de dolari.

Analistii anticipeaza ca piata va fi influentata semnificativ in ultima parte a anului de operatiunea masiva de finantare pregatita de grupul american Verizon Communications, care va imprumuta circa 60 miliarde de dolari pentru a cumpara pachetul de 45% din actiuni detinut de Vodafone la operatorul Verizon Wireless, tranzactie de 130 miliarde de dolari.

Citeste si:
Vodafone, Telekom, Orange si RCS&RDS, amendate cu 1,61 mil. lei
Vodafone, Telekom, Orange si...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Sansa pentru scoli sa primeasca bani de hrana copiilor si materiale