16 Septembrie 2013

Sunt vinovati de criza economica. Dar traiesc in lux la 5 ani de la evenimentul care a schimbat lumea



Acesti cinci manageri sunt printre cei mai mari vinovati de criza economica…pentru ca au condus banci ca Lehman Brothers, Bear Stearns, Merrill Lynch, Citigroup si Bank of America. Dar la cinci ani de la caderea Lehman Brothers, eveniment care a dus la inceputul crizei economice si la pierderi a sute de mii de locuri de munca in toata lumea, cei cinci continua sa traiasca in lux, scrie Huffingtonpost.com.

Richard Dick Fuld

La cinci ani dupa ce Lehman Brothers Holdings, compania cu o vechime de 158 de ani pe care o conducea a intrat in faliment din cauza investitiilor proaste iar colapsul sau a dus la un val de panica in sistemul financiar global, Richard Fuld traieste confortabil.

Are o casa impunatoare cu noua dormitoare, in valoare de 8 milioane de dolari, in Greenwich (statul Connecticut), o ferma in Sun Valley (Idaho) si o casa cu cinci dormitoare in Insula Jupiter din Florida.

Insa nu mai are nicio locuinta in cartierul Manhattan din New York dupa ce in 2009 si-a vandut apartamentul pentru aproape 25,6 milioane de dolari.

De asemenea, este foarte discret…nu da interviuri, nu participa la conferinte…si nici nu a facut turul lumii pentru a spune ca ii pare rau. Din cand in cand isi mai suna unii colegi de la Lehman Brothers ca sa vada ce mai fac.

De exemplu, Kevin White, un fost manager al Lehman spune ca discuta cu Fuld cam o data pe luna. Fostul sau sef il intreaba despre familie, despre cum evolueaza fondul de investitii de tip hedging pe care White l-a infiintat dupa esecul Lehman si isi ofera ajutorul.

“Dick este un familist si tot ce s-a intamplat cu falimentul Lehman a luat-o foarte personal", mai spune White.

Fuld si-a lansat propria companie de consultanta, Matrix Advisors, in New York, iar unul dintre proiectele de care s-a ocupat a fost sfatuirea managementului operatorului de telecomunicatii AT&T pentru tentativa esuata de preluare a T-Mobile.

Insa companiile nu sunt foarte dornice sa isi asocieze numele cu Fuld, deci acestuia nu ii este foarte usor sa atraga clienti, potrivit unor surse familiare businessului.

Sursa foto: Contul de Flickr al World Economic Forum


Jimmy Cayne, fost CEO al Bear Stearns

In timp ce Fuld a incercat sa raman in business, Jimmy Cayne, fostul sef al Bear Stearns, s-a retras complet.

Pe fostul bancher care traieste intr-un apartament de 25 de milioane de dolari din Hotelul Plaza din New York, il poti gasi aproape zilnic jucand bridge online. Cayne se afla pe locul 22 la nivel mondial, potrivit American Contract Bridge League.

Faptul ca a optat pentru bridge in defavoarea finantelor se stie de foarte mult timp...de altfel Cayne era criticat in timp ce era sef al Bear Stearns pentru faptul ca petrecea mai mult timp jucand golf si bridge decat gestionand criza din grupul financiar pe care il conducea. De exemplu, de mult ori pleca cu elicopterul inca de joi pentru a ajunge la casa sa cu plaja din New Jersey si pentru a petrece weekenduri prelungite la Hollywood Golf Club.

S-a retras de la conducerea Bear Stearns in ianuarie 2008, cu doua luni inainte ca grupul financiar sa dea faliment din cauza investitiilor in imprumuturi in active toxice de tip suprime, dar a ramas presedinte al boardului Bear Stearns. Banca a fost cumparata in martie 2008 de catre JPMorgan Chase & Co pentru 1,2 miliarde de dolari, cam cat ar fi costat inainte unul dintre sediile companiei de pe Madison Avenue.

In afara de apartamentul din Hotelul Plaza din New York, Cayne si sotia sa mai au un apartament in Park Avenue pe care l-au scos la vanzare in urma cu o luna pentru 14,95 milioane de dolari.

De asemenea, cand vor sa paraseasca metropola americana, cei doi pot sa mearga la casa de 8,2 milioane de dolari pe care o au in New Jersey sau la cea de 2,75 milioane de dolari din Boca Raton, Florida.

Sursa foto: Business Insider


Chuck Prince, fostul CEO al Citigroup

Daca Jimmy Cayne a ramas la conducerea Bear Stearns pana aproape de colaps, iar Fuld s-a prabusit odata cu compania, Charles O. Prince III (Chuck Prince) s-a retras din pozitia de CEO al Citigroup in noiembrie 2007 cand criza creditelor suprime deja incepuse sa manance masiv din profitul grupului financiar. La acel moment, Prince anuntase ca Citigroup pierduse intre 8 si 11 miliarde de dolari pentru ca pariase pe imprumuturi de tip suprime.

Din anul 2000 si pana cand s-a retras de la conducerea grupului, Prince a primit salarii si bonusuri de circa 65,2 milioane de dolari.

Iar in timp ce noul sef Vikram Pandit, incerca sa readuca pe crestere grupul, Prince continua sa primeasca de la Citigroup, pentru inca cinci ani un pachet in valoare de 1,5 milioane de dolari pe an, acesta incluzand birou, asistent personal, masina si sofer.

In prezent, Prince este in bordul de conducere al Xerox dar si al Johnson & Johnson.

Nu se stie de cate ori a folosit Prince biroul pe care Citi l-a pastrat pentru el, dar este sigur care are unde sa isi petreaca timpul liber.

Pentru ca fostul CEO al Citigroup are o casa de 3,6 milioane de dolari in Nantucket (Massachusetts) si una de 2,7 milioane de dolari in North Palm Beach, Florida.

Sursa foto: Business Insider


Stanley O'Neal, fostul CEO al Merrill Lynch

Plecarea lui Chuck Prince de la conducerea Citigroup a fost prefatata cu cateva zile inainte de cea a lui Stanley O’Neal de la Merrill Lynch.

In afara de cei 161,5 milioane de dolari pe care i-a castigat in cei sase ani cat a fost CEO al bancii, O’Neal si sotia mai au un apartament in Park Avenue.

De asemenea, cuplul mai are un o casa de vacanta de 12,4 milioane de dolari in zona Martha’s Vineyard, o insula din statul Massachusetts.

In prezent, acesta se afla in boardul de conducere al Alcoa, unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu la nivel mondial.

Sursa foto: Harvard Business School


Kenneth Lewis, fostul CEO al Bank of America

Lewis a plecat de la conducerea grupului financiar in septembrie 2009, cu un pachet de retragere de 83 de milioane de dolari, desi banca era dependenta de ajutorul statului american pentru a supravietui.

De asemenea, managerul mai obtinuse 86,4 milioane de dolari din vanzarea de actiuni ale Bank of America intre 2000 si 2008…si a mai primit salarii si bonusuri de 52,4 milioane de dolari in acea perioada.

Lewis si sotia lui, Donna, si-au vandut in ianuarie casa din Charlotte, Carolina de Nord, pentru 3,15 milioane de dolari . De asemenea, si-au mai vandut conacul din Aspen penteu 13,5 milioane de dolari, mai putin cu 3,35 milioane de dolari fata de cat au platit pentru acesta in 2006.

In prezent, cei doi apar ca avand doar o casa cu plaja in valoare de 4,1 milioane de dolari in Naples, Florida.

Sursa foto: http://journals.democraticunderground.com




Citeste si