Desi multe banci au dat faliment in cei cinci ani de la inceperea crizei, lucrurile nu stau deloc rau pentru cele mai mari banci din Statele Unite. Activele celor mai mari sase institutii de credit au crescut cu 37% fata de 2008, potrivit CNN Money.

Statisticile arata ca o treime din business-ul din sectorul bancar american a fost realizat de Bank of America si un sfert din imprumuturile ipotecare au fost date de Wells Fargo.

Totodata, JPMorgan Chase detine active de 1.300 miliarde dolari, reprezentand 12% din cash-ul americanilor.

Multe banci mari din SUA au disparut dupa criza financiara, dar un lucru este cert, asa-zisele "too big to fail" sunt chiar mai mari acum.

"Inca mai vedem multe din excesele care au condus la 2008. Acestea (bancile) sunt in continuare prea mari sa cada, sa fie acuzate si prea mari ca sa fie gestionate", crede Robert Reich, profesor de economie la Berkeley

Citeste si:
Presedintele Iohannis se va intalni pe 20 august cu Donald Trump
Presedintele Iohannis se va...

Practic, cele mai mari sase banci din Statele Unite detin 67% din activele sistemului financiar. Cifra impresionanta de 9.600 miliarde dolari este cu 37% mai mare fata de acum cinci ani.

Mai mult, acesti giganti se descurca din ce in ce mai bine in cea ce priveste achizitia altor competitori si castigarea cotei de piata, tinand cont ca in perioada similara cresterea sistemului bancar a fost de doar 8%.

Cea mai mare banca din SUA este JPMorgan, cu active de 2.400 miliarde dolari, egaland astfel economia Marii Britanii.

Citeste si:
Atac armat in Ohio: Cel putin 10 morti si 16 raniti
Atac armat in Ohio: Cel putin...

Gigantii financiari americani nu sunt doar mari, sunt si profitabili. Cele mai mari patru banci (JPMorgan, Bank of America, Citigroup si Wells Fargo) au realizat impreuna 45 miliarde dolari in primele 6 luni din acest an, de 9 ori mai mult decat facusera in primul semestru din 2008.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
SUA ar urma sa extinda acordul cu Huawei, care expira in pe 19 august