20 Septembrie 2013

Apple este regele, dar care sunt cele mai valoroase companii din lume in ultimii 20 de ani?



Sapte companii au detinut in ultimii 20 de ani titlul de „cea mai valoroasa companie din lume”. Care sunt acestea, cum au ajuns in top, cum si-au pierdut suprematia si care sunt companiile care le-au luat locul?

Philip Morris

Cand a fost pe primul loc: Martie 1992

Philip Morris este producatorul celui mai bine vandut brand de tigari din istorie – Marlboro.
Intre anii 1987 si 1991 profitul companiei a crescut in fiecare an cu cel putin 20%, datorita achizitiei General Foods si Kraft, scrie Kiplinger.com. Scaderea vanzarilor de tigari precum si campaniile sociale anti-tutun au incheiat insa parcursul foarte bun al Philip Morris.

Cine i-a luat locul: ExxonMobil


Wal-Mart Stores

Cand a fost pe primul loc: Noiembrie 1992 - Ianuarie 1993

Cu 20 de ani in urma, Wal-Mart devenea cel mai mare lant de magazine din SUA. In martie 1993 compania si-a pierdut din elan, fiind depasita in topul celor mai valoroase corporatii din lume. O parte din analisti au pus decaderea Wal-Mart pe seama decesului fondatorului Sam Walton, dar si pe seama expansiunii prea rapide a lantului de retail.

Cine i-a luat locul: ExxonMobil


AT&T

Cand a fost pe primul loc: Mai 1993 – August 1993

Scaderea incasarilor din taxarea convorbirilor telefonice a fortat AT&T sa isi diversifice surse de venit la inceputul anilor ’90. In 1991, compania a cumparat producatoruld e computere NCR anticipand cresterea sinergiei dintre serviciile de comunicatii si cele IT.

Cine i-a luat locul: General Electric.


General Electric

Cand a fost pe primul loc: Septembrie 1993 – August 1998

General Electric a devenit in anii ’90 una dintre companiile preferate ale investitorilor, fiind inclusa de Fortune si in randul celor mai admirate companii din lume. Totul a fost posibil dupa ce Jack Welch, CEO-ul GE, s-a concentrat aproape un deceniu pe restructurarea grupului, reducerea numarului angajatilor, vanzarea companiilor din industria producatoare si achizitionarea companiilor de servicii financiare.

Cine i-a luat locul: Microsoft


Microsoft

Cand a fost pe primul loc: Septembrie 1998 - Martie 2000

Ascensiunea Microsoft a fost alimentata de cei 23 de ani consecutivi de crestere a vanzarilor si a profitului (compania a fost fondata in 1975 si listata pe bursa in 1986). In iunie 1998, Microsoft a lansat Windows 98, sistemul de operare care a ajuns sa fie folosit pe majoritatea computerelor existente la acea data.

Scaderea Microsoft a inceput odata cu inceperea proceselor anti-trust dar si odata cu explozia asa-zisei „bule dot-com”.

Cine i-a luat locul: General Electric si ulterior ExxonMobil


ExxonMobil

Cand a fost pe primul loc: Februarie 2005 - August 2011.

Decenii la rand, ExxonMobil a ocupat in anumite perioade primul loc in topul celor mai valoroase companii din lume. Apogeul a fost atins in 2008, cand petrolul a ajuns la cel mai mare nivel inregistrat vreodata in istorie, iar ExxonMobil a inregistrat cel mai mare profit.
Recent insa, scaderea preturilor la marfuri a afectat pretul actiunilor grupului petrolier, lasand loc unei alte companii care sa ocupe primul loc in clasament.

Cine i-a luat locul: Apple


Apple

Cand a fost pe primul loc: Septembrie 2011 – prezent

Pe strazi, in restaurante sau in tren – aproape oriunde cineva foloseste un iPhone sau un iPad. Apple a urcat pe primul loc in clasament datorita produselor extrem de populare. In ultimii zece ani profitul companiei a urcat in medie cu 59% pe an. In plus, Apple detine in rezent rezerve de cash cifrate la uimitoarea suma de 117 mld. Dolari. Valoarea de piata a gigantului IT depaseste 620 mld. dolari, cu peste 200 miliarde mai mult decat capitalizarea urmaritoarei ExxonMobil.

Cine i-a luat locul: -




Citeste si