Creditarea sectorului privat din zona euro, la cea mai abrupta scadere din ultimii 14 ani

Creditarea din zona euro catre companiile nefinanciare si populatie a scazut in august pentru cea de-a 16-a luna consecutiv, cu 2%, cel mai abrupt declin de la formarea blocului monetar in 1999, potrivit datelor prezentate joi de BCE, citate de Bloomberg.

Scaderea prelungita a creditarii catre sectorul privat semnaleaza situatia economica dificila din Europa dupa o recesiune indelungata, noteaza Mediafax.

Banca Centrala Europeana (BCE) s-a angajat sa mentina dobanda de politica monetara la un nivel redus, pentru a stimula creditarea si activitatea economica din zona euro.

Produsul Intern Brut al zonei euro a crescut cu 0,3% in trimestrul al treilea fata de primele trei luni ale anului, dupa 18 luni de recesiune.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat recent ca creditarea catre banci a inregistrat progrese substantiale, insa companiile nefinanciare au inca probleme de finantare.

Citeste si:
Criza ar putea majora împrumuturile eurozonei cu 1.500 de miliarde...
Christine Lagarde: Criza ar...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

BCE anticipeaza ca economia zonei euro se va contracta cu 0,4% in acest an, evolutie urmata de o crestere modesta, de 1%, in 2014.

Draghi a afirmat ca este pregatit sa utilizeze orice instrument pentru a mentine costurile de finantare la un nivel redus, inclusiv o noua operatiune de refinantare pe termen lung. BCE a injectat in piata la inceputul anului trecut aproximativ 1.000 miliarde euro prin doua runde de operatiuni de refinantare pe termen lung (LTRO), in cadrul carora a oferit bancilor fonduri cu maturitatea la 3 ani, la costuri foarte scazute, apropiate de dobanda de politica monetara.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri