JPMorgan Chase, cea mai mare banca americana dupa active, este aproape de o intelegere de 11 miliarde de dolari cu autoritatile din SUA pentru stingerea mai multor investigatii legate de practicile institutiei pe piata obligatiunilor ipotecare, a afirmat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei.

Suma uriasa include despagubiri de 4 miliarde de dolari catre consumatorii pagubiti, noteaza Mediafax.

Valoarea acordului nu este finala. La negocieri participa Departamentului Justitiei, Departamentul pentru Locuinte si Dezvoltare Urbana si biroul procurorului general al statului New York, Eric Schneiderman.

Schneiderman este co-presedinte al unui grup de lucru format din autoritati federale si locale, responsabil de anchetarea conduitei bancilor pe piata creditelor ipotecare in perioada premergatoare crizei financiare.

O alta sursa apropiata situatiei a precizat ca JPMorgan si autoritatile sunt aproape de un acord, cu valoarea sanctiunilor si despagubirilor plasata in jurul a 11 miliarde de dolari, insa discutiile sunt "fluide" si suma se schimba frecvent.

Citeste si:
Fordaq: Industria lemnului si industria mobilei sunt in criza
Fordaq: Industria lemnului si...

JPMorgan incearca sa rezolve mai multe investigatii privind piata obligatiunilor bazate pe credite ipotecare, derulate de autoritati federale si locale din mai multe state, incusiv Philadelphia, Washington si Sacramento.

Banca a propus recent guvernului o plata de 3-4 miliarde de dolari pentru stingerea acuzatiilor, suma respinsa de autoritati, potrivit surselor citate.
Una dintre cele mai importante investigatii se refera la obligatiuni ipotecare vandute catre investitori de banca defuncta Bear Stearns, preluata in 2008 de JPMorgan.

Autoritatile din New York sustin ca Bear Stearns a inselat investitorii, care nu au fost informati cu privire la riscul creditelor ipotecare pe care au fost bazate obligatiunile. Banca nu a evaluat riguros creditele, a ignorat problemele pe care a reusit totusi sa le depisteze si a ascuns investitorilor atat natura deficitara a procesului e evaluare, cat si riscurile asociate, sustin procurorii.

Saptamana trecuta, JPMorgan a acceptat plata unor sanctiuni de 920 milioane de dolari pentru incheierea investigatiei privind incidentul "Balena de la Londra" din 2012, care a adus institutiei de credit un prejudiciu evaluat la 6,2 miliarde de dolari.

Citeste si:
Hong Kong intra in recesiune pentru prima data dupa criza din 2008
Hong Kong intra in recesiune...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Factura proceselor pentru cele mai mari banci din lume: 306 mld dolari