Ministrii care fac parte din partidul Poporul Libertatii (PdL, centru-dreapta) au demisionat, a anuntat sambata seara o purtatoare de cuvant a vicepremierului Angelino Alfano, liderul formatiunii, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Cei cinci ministri au urmat cu totii un consemn al lui Silvio Berlusconi, care a catalogat anterior drept "inacceptabil" si "de neprimit" "ultimatumul" presedintelui Consiliului italian de Ministri Enrico Letta, a precizat ea.

Letta a cerut vineri seara o clarificare in Parlament pe tema sustinerii din partea formatiunii de centru-dreapta acordate Guvernului sau de coalitie, intre dreapta si stanga.

Il Cavaliere i-a invitat sambata dupa-amiaza, intr-un mesaj adresat lui Alfano, pe ministrii PdL sa "evalueze oportunitatea de a-si prezenta imediat demisia, pentru a nu deveni complici ai unor probleme ulterioare impuse de stranga italienilor".

"Decizia adoptata ieri (vineri) de presedintele Consiliului de a bloca actiunea Guvernului, antrenand in acest fel cresterea TVA, este o grava incalcare a pactului Guvernului", a afirmat Berlusconi.

Citeste si:
INTERVIU cu scriitorul care a transformat in carte o replica a...
INTERVIU cu Radu...

Cresterea - de la 21 la 22% - va fi aplicata incepand de la 1 octombrie.

Consiliul de Ministri a fost convocat vineri de catre Letta, cu scopul de a amana cresterea prevazuta la 1 octombrie a valorii TVA, dar, din cauza crizei politice, Letta a amanat orice decizie.

Cresterea - de la 21 la 22% - va fi aplicata incepand de la 1 octombrie. Aceasta crestere, cu un punct procentual, produce temeri in mediile economice, deoarece risca sa afecteze consumul si reluarea cresterii economice.

Foarte furios din cauza frondei permanente a sustinatorilor lui Berlusconi, Letta a anuntat vineri ca va cere un vot de incredere in Parlament.
Ramane de vazut daca aceste demisii ale ministrilor PdL nu sunt cumva o ultima manevra efectuata cu scopul de obtine concesii din partea lui Letta.

Citeste si:
Coronavirus: Italia decreteaza stare de urgenta
Coronavirus: Italia...

Atitudinea oamenilor politici va face rau tarii.

Fronda prietenilor lui Il Cavaliere a fost relansata in mod neasteptat miercuri. Parlamentari PdL au amenintat, atunci, ca demisioneaza in bloc, in semn de protest fata de primul vot, asteptat pe 4 octombrie, intr-o comisie din cadrul Senatului, care urmeaza sa il priveze pe Berlusconi de mandat, dupa ce acesta a fost condamnat la un an de inchisoare pentru frauda fiscala.

Il Cavaliere a fost condamnat definitiv, pe 1 august, la ispasirea acestei pedepse. El a denuntat condamnarea ca nedreapta.

Berlusconi ar urma sa isi ispaseasca pedeapsa la domiciliu sau efectuand munca in folosul comunitatii. Dar aceasta pedeapsa vizeaza interzicerea dreptului de a fi ales al miliardarului, care a dominat politica italiana timp de aproximativ 20 de ani. Acesta este lucru pe care tabara sa refuza sa il accepte. Potrivit Partidului Democrat (PD, centru-stanga), formatiunea lui Letta, este vorba despre un ultim "santaj" al lui Il Cavaliere.

Citeste si:
Un roman din Italia suspect de Coronavirus
Roman din Italia suspect de...

"Atitudinea oamenilor politici" va "face rau tarii in cel mai dificil moment cand lucrurile risca sa produca cele mai mari pagube", a observat sambata dimineata cotidianul de afaceri Il Sole 24 Ore.

Unii responsabili ai miscarilor precum formatiunea antipartide "Cinci stele" sustin organizarea unor noi alegeri. Insa aceasta ipoteza este improbabila deoarece un nou scrutin risca sa aduca un impas imens, fara modificarea in profunzime a legii electorale.

Din nou, rolul presedintelui Giorgio Napolitano de a oferi indrumari pentru iesirea din criza va fi esential in urmatoarele zile.
Fondul monetar international (FMI) a avertizat vineri Italia fata de tensiunile din cadrul majoritatii sale care reprezinta "un mare risc" pentru cresterea economica.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Setari Cookie-uri