Un vapor plin cu aproximativ 500 imigranti, veniti din Cornul Africii, a naufragiat, joi, in apropiere de Lampedusa (Sicilia), in sudul Italiei, provocand moartea a cel putin 93 de persoane, iar alte aproximativ 151 au fost salvate, a anuntat un purtator de cuvant al Pazei de Coasta, relateaza AFP.

"Pentru moment, avem 92 de morti si 151 de persoane salvate", declara un purtator de cuvant al Pazei de Coasta.

"Este o oroare, o oroare; aduc in continuu cadavre", a declarat, in lacrimi, primarul insulei, Giusi Nicolini, pentru agentia italiana Ansa, anuntand anterior 82 de cadavre gasite, intre care femei si copii.

Vaporul transporta intre 400 si 500 de imigranti. Cu putin timp inainte de ora locala 11.30 (12.30, ora Romaniei), Paza de Coasta si ambarcatiunile de pescuit au adus la mal 151 de persoane salvate.

Numarul victimelor nu inceteaza sa creasca. Cadavrele care se afla in prezent pe cheiul Favarolo din Lampedusa vor fi transferate in hangarul aeroportului.

"Operatiunile de salvare sunt in curs", nu departe de Insulele Pelagie, in apropiere de Lampedusa, a declarat pentru AFP un responsabil din cadrul politiei vamale.

Potrivit anchetatorilor, pasagerii navei au dat foc la paturi pentru a semnala prezenta lor vaselor comerciale. Din cauza uleiului, vaporul a luat foc si s-a scufundat.

Potrivit agentiei Ansa, un tanar tunisian a fost arestat de politie, dupa ce supravietuitori l-ar fi recunoscut ca fiind unul dintre pasageri. Potrivit anchetatorilor, vasul ar fi plecat din Libia.

Majoritatea imigrantilor erau originari din Somalia, a anuntat Antonio Candela, insarcinat cu asistenta sanitara la Lampedusa. Ei au fost salvati initial de ambarcatiuni turistice "alertate de tipetele" imigrantilor.

Alerta a fost data de vasele de pescuit care se aflau in zona. Doua salupe, una apartinand Pazei de Coasta si alta politiei vamale sunt la fata locului pentru a veni in ajutorul imigrantilor. Doua elicoptere si alte doua mijloace de transport aeriene au fost, de asemenea, mobilizate.

Primarul insulei s-a aratat foarte afectata de noua tragedie. "Trebuie sa vina camerele de televiziune aici, sa arate cadavrele, altfel ar fi ca si cum aceste tragedii nu au existat", a spus ea.

Intr-un mesaj pe Twitter, Papa Francisc a indemnat la "rugaciune (...) pentru tragicul naufragiu". Prima calatorie in Italia Papa a facut-o la Lampedusa, pe 8 iulie. El a denuntat atunci "globalizarea indiferentei", ale carei victime sunt imigranti in cautare de noi mijloace de subzistenta si de o viata noua in tarile bogate.

Calificand drama o "tragedie imensa", seful Guvernului, Enrico Letta, a anuntat ca vicepremierul si ministrul de Interne, Angelino Alfano, se va deplasa la fata locului cat mai repede posibil.

Intensa activitate politica a fost suspendata din cauza tragediei. O conferinta de presa a ministrilor care au demisionat la ordinul lui Silvio Berlusconi, inainte ca acesta din urma sa se razgandeasca, a fost anulata.

De la inceputul anului, peste 22.000 de imigranti au fost debarcati pe coastele de sud ale Italiei (in Sicilia si in Calbria in special), adica de trei ori mai mult fata de 2012.

Candela a subliniat ca o alta nava a ajuns la tarm in cursul de noptii de miercuri spre joi, cu un total de 463 de imigranti, provenind, se pare, din Siria.

Luni, 13 imigranti - in mare parte eritreeni - s-au inecat incercand sa ajunga pe coasta din apropiere de Ragusa (sud-estul Siciliei), dupa ce au sarit sau au fost aruncati de catre pasagerii unei ambarcatiuni ce transporta aproximativ 200 de imigranti si refugiati.

La inceputul lunii august, o drama asemanatoare s-a produs pe o plaja din Catania (estul Siciliei), cand sase egipteni s-au inecat crezand ca au ajuns la mal, dupa ce ambarcatiunea lor a ramas blocata in nisip.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri