O tara de langa Romania este la marginea falimentului: salvarea vine de la arabi

Ca sa scape de faliment, trebuie sa reduca salariile bugetarilor si subventiile catre companiile de stat. Aceasta este tensiunea economica prin care trece, acum, Serbia. Guvernul asteapta un imprumut de urgenta de 1 miliard de dolari de la Emiratele Arabe Unite, scrie Mediafax.

"Suntem practic la marginea falimentului. Masurile de redresare a economiei vor fi dure, nu populiste, si vor afecta intre 300.000 si 500.000 de angajati din sectorul public", a declarat vicepremierul Aleksandar Vicic pentru Prva TV, preluata de Bloomberg.

Guvernul va adopta masuri de reducere a deficitului bugetar si a datoriei publice, fara a afecta pensiile, protejate de Partidul Pensiilor, partener in coalitia de guvernare. Totusi, imprumutul de la Emiratele Arabe Unite ar putea fi extins la 2-3 miliarde de dolari pana la sfarsitul lui 2014.

Deficitul bugetar al Serbiei va fi de 8,3% din PIB in acest an, potrivit estimarilor Fondului Monetar International (FMI).

Guvernul vrea sa reduca deficitul cu pana la 1,6 miliarde euro pana in 2016, pentru a consolida increderea investitorilor, a declarat recent ministrul Finantelor Lazar Krstic.

Citeste si:
Câte companii din România a împins COVID-19 către insolvență în 2020
Câte companii din România a...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Vucic a afirmat ca Belgradul vrea sa incheie un acord cu FMI. Creditorul de la Washington a refuzat in luna mai sa inceapa negocierile pentru ca a considerat ca guvernul nu si-a indeplinit angajamentele anterioare.

Vicepremierul a adaugat ca guvernul va accepta unele masuri propuse de FMI, dar altele vor fi respinse. El avertizeaza ca ratingul de credit al Serbiei ar putea fi coborat in scurt timp.

Pentru a atrage fonduri, Serbia va scoate la privatizare compania nationala de telefonie fixa Telekom Srbija, la un pret intre 1,5 miliarde euro si 2 miliarde euro.

Citeste si:
Vladimir Putin o ia înaintea Uniunii Europene.A aprobat primul...
Vladimir Putin o ia înaintea...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri