Aproximativ 20% din soldul total al creditelor corporate risca sa intre in default in cele trei tari, pentru care Fondul prognozeaza in acest an recesiune economica, potrivit raportului semestrial al FMI referitor la stabilitatea financiara mondiala, noteaza Mediafax.

Astfel, bancile din Spania s-ar confrunta cu pierderi 104 miliarde de dolari, suma acoperita de priovizioanele existente. Pentru Italia, pierderile s-ar ridica la 125 miliarde de euro, cu 53 miliarde de euro peste nivelul provizionat, in timp ce in cazul Portugaliei institutiile de credit ar avea pierderi de 20 de miliarde de euro, cu 8 miliarde de euro neacoperite de provizioane.

Sectoarele bancare din cele doua tari vor putea insa suporta costurile din profiturile operationale, fara sa fie nevoite sa foloseasca rezervele de capital, estimeaza FMI.

"Unele banci din economiile cu probleme ar putea fi nevoite sa creasca in continuare provizioanele pentru a face fata posibilei deteriorari a calitatii activelor detinute, ceea ce ar putea utiliza o mare parte din profiturile bancilor", se arata in raport.

Citeste si:

Fondul a folosit concluziile raportului pentru a cere Bancii Centrale Europene sa fie atenta la creditele corporate in testele de stres programate pentru bancile care vor intra de anul urmator sub supravegherea unei autoritati la nivelul zonei euro.

Presiunea asupra Europei s-a redus in ultima peroada, dar este "vitala" curatarea portofoliilor de active ale bancilor si oprirea unui cerc vicios prin care bancile slabe si companiile isi inrautatesc reciproc situatia.

Pentru estimarea pierderilor, Fondul a folosit date despre aproximativ 2 milioane de companii nefinanciare din cele trei tari analizate si a presupus ca autoritatile nu vor progresa in privinta masurilor asumate in privinta sectorului bancar.