Zhu Yufu a fost condamnat in februarie 2012 la sapte ani de inchisoare, in plin proces de tranzitie politica la Beijing, pentru ca a scris un poem "subversiv" in care indeamna poporul chinez la reuniuni pentru a-si face auzita vocea, noteaza Mediafax.

Devra Marcus, un fost medic de la Washington, si americanul Kody Kness au efectuat o vizita in provincia Zhejiang (est) cu speranta de a-l examina pe Zhu Yufu.

Insa autoritatile penitenciare le-au interzis intrarea si i-au arestat, a anuntat ChinaAid, o asociatie pentru apararea drepturilor omului cu sediul in Statele Unite.

Intr-un comunicat dat publicitatii inainte de plecare, doctorul Marcus a anuntat ca efectueaza prima sa vizita in China, cu scopul de a studia pictura, dar ca doreste totodata sa il vada pe Zhu Yufu.

Doctorul Marcus a anuntat ca a primit informatii potrivit carora Zhu Yufu, in varsta de 60 de ani, nu ar primi hrana si medicamente in mod regulat si ca si-a pierdut cunostinta in mai multe randuri.

Citeste si:

"Pe baza acestor informatii, ma tem ca domnul Zhu (Yufu) se confrunta cu riscul unei morti iminente din cauza lipsei de ingrijiri si tratament medical", a scris ea.

Zhu Yufu a scris un poem in care afirma ca "A venit momentul, poporule chinez! Piata apartine tuturor" si "este timpul sa va folositi picioarele sa mergeti in piata pentru a opta", referindu-se aparent la Piata Tiananmen, epicentrul, in inima Beijingului, a unor manifestatii de masa in mai-iunie 1989, reprimate in sange, si teatrul, uneori, in prezent, al unor actiuni de protest izolate.

Disidentul a fost condamnat pentru "incitare la subversiune fata de putere si stat".

Statele Unite au indemnat la eliberarea lui Zhu Yufu si altor detinuti condamnati pentru faptul ca si-au exprimat in mod liber opiniile politice in mod pasnic.