Acest amendament de lege pentru finantare securitatii sociale din 2014, adoptat de politicienii de stanga, stabileste taxa de 1 euro pe litru pentru bauturile care contin un minim de cofeina sau taurina. Noua masura trebuie sa umfle bugetul statului francez cu 60 de milioane de euro in urmatorul an fiscal.

„Aceasta nu este o masura fiscala, este pentru sanatatea publica”, a asigurat deputatul Gerard Bapt, care sustine ca bauturile energizante au efecte secundare cardiovasculare si neuropsihologice. „Este justificat ca bauturile energizante sa fie afectate de o taxa pentru a descuraja sensibilitatea publica si limita consumul in randul populatiei generale”, a completat politicianul francez.

Ministrul Sanatatii, Marisol Touraine, nici nu a sustinut si nu a respins acestui proiect, ci s-a bazat pe „intelepciunea Parlamentului”. „Impozitarea nu este singurul instrument al politicii noastre de sanatate publica”, a spus Touraine. Guvernul incearca „sa gestioneze mai bine publicitatea” pentru aceste bauturi si sa „completeze avertismentele de pe eticheta”, a completat ministrul.

Totusi, un politician de dreapta s-a opus „obsesiei de a taxa” a celor din opozitie. „Taxa acum cafeina si taurina, iar maine acizii grasi si branza? Nu exista limita”, a sustinut fostul presedinte al Adunarii Nationale din Franta. „De fiecare data cand nu functioneaza ceva in sistemul sanatatii publice, instauram taxe” a completat el.