Potrivit unei surse guvernamentale germane, Barack Obama i-a prezentat scuze Angelei Merkel in timpul conversatiei de miercuri, presedintele SUA argumentand ca nu stia de activitatile de interceptare.

Dar o sursa din cadrul NSA a declarat duminica pentru publicatia germana Bild ca directorul Agentiei, Keith Alexander, l-a informat personal pe Obama in 2010 despre operatiunile de interceptare a Angelei Merkel.

"Obama nu a oprit operatiunea, ci mai degraba a permis sa continue", a declarat oficialul de la NSA.

Citeste si:

Barack Obama ar fi recunoscut ca serviciile secrete americane au interceptat comunicatiile Angelei Merkel, explicand ca nu a stiut despre aceasta situatie care ar fi inceput in 2002, cu trei ani inainte ca Merkel sa devina cancelar, afirma surse citate de publicatia Der Spiegel.

Biroul cancelarului german a comunicat ca exista informatii ca telefonul mobil al Angelei Merkel a fost interceptat de serviciile secrete americane. In acest context, cancelarul german l-a sunat pe presedintele SUA, Barack Obama, pentru a cere clarificari.

"Cancelarul i-a transmis presedintelui Obama ca, daca informatiile se vor confirma, aceasta situatie este total inacceptabila", a declarat purtatorul de cuvant al cancelarului german. Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a cerut clarificari "totale si sincere" in legatura cu presupusele activitati americane de interceptare a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel. "Asteptam sa se faca lumina, in mod total si sincer" in acest caz, a declarat Westerwelle, dupa convocarea ambasadorului american din Berlin.