"Aceste practici, daca se adeveresc, sunt nepotrivite si inaceptabile intre tari aliate si prietene", a subliniat ministerul intr-un comunicat.
Acest mesaj a fost adresat ambasadorului american James Costos, convocat luni la sediul ministerului, la Madrid, in contextul in care, potrivit ziarului El Mundo, Statele Unite au spionat peste 60 de milioane de convorbiri in Spania, in perioada decembrie 2012-ianuarie 2013.
In cursul discutiilor intre ambasador si secretarul de stat spaniol pentru Uniunea Europeana (UE) Iñigo Mendez de Vigo, acesta din urma a "somat autoritatile din Statele Unite sa furnizeze toate informatiile necesare despre presupusele ascultari efectuate in Spania", a anuntat ministerul spaniol.
Ambasadorul a scris, la randul sau, intr-un comunicat, ca Statele Unite vor "continua consultarile cu aliatii lor, prin intermediul canalelor diploamtice obisnuite, pentru a raspunde preocuparilor exprimate".
Potrivit unui document prezentat ca provenind de la fostul analist al Agentiei americane pentru Securitate Nationala (NSA) Edward Snowden, publicat luni de El Mundo, aceasta agentie "a spionat 60.506.610 de apeluri telefonice" in Spania, incepand de la 10 decembrie 2012 si pana la 8 ianuarie 2013.
Potrivit ziarului, NSA "nu a inregistrat continutul apelurilor, ci numarul de serie al telefoanelor, locul unde se aflau, numarul de telefon de pe cartelele SIM utilizate si durata apelurilor".
El Mundo ofera asigurari ca a obtinut un acord cu jurnalistul Glenn Greenwald, detinatorul dosarelor pe care i le-a incredintat Edward Snowden, pentru a divulga in exclusivitate partea care se refera la Spania a acestor documente.