30 Octombrie 2013

Unde lansezi cel mai usor un business? Acest RAPORT iti ofera un raspuns



Cati pasi trebuie sa faca un antreprenor pentru a-si deschide un business intr-o anumita tara de pe glob? De cate zile are nevoie pentru a trece prin toate aceste proceduri? La acest intrebari si nu numai incearca sa ofere un raspuns raportul Doing Business, realizat de catre Banca Mondiala. Vezi unde se afla Romania intr-un clasament cu 189 de tari.

10. Azerbaidjan

In Azerbaidjan, desi este foarte usor sa incepi o noua afacere (locul 10 in topul Bancii Mondiale, in crestere cu 6 pozitii comparativ cu anul trecut), devine insa aproape imposibil sa obtii o autorizatie de constructie (180) sau sa te recordezi la electricitate (181). Intampini dificultati si daca doresti sa faci afaceri peste granite (168).

Tu stii cat de usoara e viata start-up-ului tau in Romania?


9. Rwanda

Chiar daca nu este foarte usor sa ai o afacere in Rwanda, in schimb, este destul de simplu sa fondezi o companie. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa inregistrezi afacerea, lucru care este posibil online si gratis. De asemenea, certificatul iti va fi eliberat in maximum trei zile.

Tu stii cat de usoara e viata start-up-ului tau in Romania?

Sursa foto: SteveRwanda


8. Georgia

In Georgia, daca vrei sa incepi o afacere trebuie doar sa o inregistrezi si sa iti deschizi un cont bancar, lucruri care, in general, dureaza doua zile.

Sursa foto: Paata Vardanashvili


7. Macedonia

In ultimii cinci ani Macedonia a simplificat masiv procesul prin care iti poti deschide o afacere. Mai exact, a diminuat capitalul minim cerut, a redus numarul de acte care trebuie completate si a imbunatatit procedurile online.

Sursa foto: Sunnoo


6. Armenia

Sa incepi o afacer in Armenia este mult mai usor comparativ cu anul trecut, perioada in care a urcat in topul Bancii Mondiale patru pozitii, de pe locul 10, pana pe 6. Insa, la fel ca in cazul Azerbaidjan, este destul de greu sa te recordezi la electricitate si sa obtii permis pentru constructii. In acelasi timp, taxele sunt ridicate, ceea ce taie din elanul antreprenorilor.

Sursa foto: Butcher


5. Hong Kong

In afara de a inregistra compania si a crea o stampila, daca vrei sa iti deschizi un business in Hong Kong mai trebuie sa iti faci o polita de asigurare si sa te inscrii la un fond de pensii.


4. Australia

Australia a simplificat in urma cu cativa ani crearea unui business prin micsorarea taxei de inregistrare a unei afaceri, care acum este in valoare de 390 de dolari (426 de dolari australieni).


3. Singapore

Unul dintre cele trei pasi pe care trebuie sa-i faci pentru a lansa o afacere in Singapore este sa creezi un "sigiliu" pentru companie, adica o stampila cu cerneala pe care sa o folosesti ca semnatura pentru documente.


2. Canada

Sa incepi o afacere in Canada inseamna sa completezi un document online iar apoi sa astepti cinci zile pentru a primi un numar de inregistrare al companiei.


1. Noua Zeelanda

Acesta este cel de-al doilea an consecutiv in care Noua Zeelanda este pe primul loc in topul Bancii Mondiale, o tara in care antreprenorii isi pot deschide o afacere intr-o singura zi doar inregistrand-o online. De asemenea, inregistrarea costa 129 de dolari, iar fondatorii nu trebuie sa aiba un capital minim.


60. Romania

Tara noastra se afla pe locul 60 din 189 de tari in privinta facilitatii cu care poate fi lansata o afacere si pe 73 in cea a dezvoltarii acesteia. Cel mai bine ne clasam in top in privinta obtinerii unui credit (locul al 13-lea).

La polul opus, Romania se afla pe locuri codase cand este vorba de indicatori precum: usurinta iesirii din insolventa (pozitia 99), obtinerea permiselor de constructie (136), plata de taxe (134) si electrificarea (174).




Citeste si