Fatarnicia numita Schengen. Cum ajung in spatiul de libera circulatie neeuropenii instariti, contra unor investitii in imobiliare

Sute de refugiati economici se ineaca in Mediterana. Milioane de romani si de bulgari, cetateni ai Uniunii Europene, asteapta sa fie acceptati in spatiul de libera circulatie Schengen si se lovesc de amanari. In paralel, rusi, chinezi sau arabi instariti obtin destul de usor drept de rezidenta in Europa. Este un adevarat fenomen, descris de jurnalistii de la Der Spiegel si preluat de Courrier International, care il catalogheaza drept “un business”.

Biletul de intrare in Europa

Daca treci prin fata serviciilor letone de imigratie din Riga, poti observa ca dimineata devreme se formeaza coada. O multime de rusi, kazahi si de chinezi instariti, impreuna cu translatorii lor, cu agentii imobiliari si cu contracte in mana isi asteapta randul rabdatori.

Unii nu sunt proprietari in Letonia decat de cateva ore, multi au pus pentru prima oara picioarele in capitala letona, si majoritatea nu sunt acolo decat in trecere. Cu totii asteapta un singur lucru din partea autoritatilor: un permis de rezidenta. Biletul lor de intrare in Europa, scrie Claus Hecking, de la Der Spiegel.

Citeste articolul integral pe Jurnalul.ro.

Citeste si:
Florin Cîțu, felicitat de președinta Comisiei Europene pentru...
Florin Cîțu, felicitat de...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri