5 Noiembrie 2013

Ce "surprize" a adus consolidarea fiscala din UE in privinta impozitelor pe proprietate



In ultimii ani, cuvantul de ordine in Europa a fost consolidare fiscala si foarte putine state au ratat "oportunitatea" de a obtine mai multe venituri la buget din majorarea taxelor. Impozitul pe proprietati a fost unul dintre asii din maneca. Care au fost cele mai importante schimbari si ce modificari se pregatesc in UE in ceea ce priveste impozitarea proprietatilor, conform Tax-News.com.

Irlanda

Modificarea taxei locale pe proprietati a fost una dintre conditiile impuse de FMI si UE pentru pachetul de salavare acordat economiei irlandeze.

Proprietarii de cladiri rezidentiale platesc 0,18% din valoarea proprietatii daca acestea valoreaza mai putin de un milion de euro si 0,25% din valoarea de piata a acestora daca sunt evaluate la mai mult de un milion de euro.

Fiscul irlandez incasase pana la finalul lunii iulie circa 175 milioane de euro din acest impozit.


Grecia

In aprilie, ministrul grec de Finante, Yannis Stournaras, anunta faptul ca taxa pe proprietati introdusa de urgenta in 2011 pentru a aduce mai multe venituri la buget va fi inlocuita cu un sistem de impozitare progresiv, dupa o intelegere cu Troica creditorilor.

Proprietarii din Grecia sunt obligati in prezent sa plateasca intre 4 si 5 euro pe metru patrat, dar noul sistem de impozitare promite sa scada contributiile unor categorii de proprietari. Mai mult, exista propuneri ca unele proprietati sub o anumita valoare sa nu fie taxate.

In Grecia, impozitul pe proprietati este colectat prin intermediul facturilor la electricitate.


Marea Britanie

Tot in primavara acestui an si Marea Britanie a modificat impozitul pe proprietati ce se aplica cladirilor de peste 2 milioane de lire sterline detinute de companii sau prin intermediul diferitelor scheme de investitii.

Companiile si schemele de investitii erau folosite pentru a evita plata Stamp Duty Land Tax (impozitul de baza pe proprietari din Marea Britanie - n.r.) in cazul cladirilor foarte scumpe.

Dupa introducerea noului act normativ, companiile ce detineau cladiri evaluate la peste 2 milioane de lire trebuie sa plateasca un impozit de 15% din valoarea proprietatii.

Masura face parte din strategia guvernului de a descuraja schemele de evitare a taxarii in Marea Britanie, circa 90.000 de proprietati urmand sa fie afectate de aceasta reglementare.


Franta

Si Franta se pregateste sa isi modifice sistemul de impozitare a proprietatilor, dupa ce normele existente, considerate discriminatorii, au fost reclamate de Comisia Europeana la Curtea Europeana de Justitie.

Sub legislatia franceza, proprietatilor rezidentiale li se poate aplica un sistem de depreciere accelerata care nu mai exista in alt stat membru UE. Comisia sustine astfel ca, in practica, acesta metoda de depreciere a activelor imobiliare este incompatibila cu principiul libertatii de miscare a capitalului, in contextul in care contribuabilii ce investesc o suma similara in proprietati imobiliare din diferite state UE ar plati taxe mai mari in acestea in comparatie cu contribuabilii francezi.

Avand in vedere legislatia proprietatilor din Franta, invechita si neloiala, autoritatile se pegatesc sa introduca o noua lege, mai echitabila si in acord cu principiile pietei libere.


Romania

Si Romania va modifica radical sistemul de impozitare al proprietatilor de la 1 ianuarie 2014, in contextul in care Guvernul a promis in scrisoarea de intentie catre FMI ca impozitele locale pe proprietate nu se vor mai stabili in functie de statutul juridic al proprietarului (persoana juridica sau persoana fizica), ci in functie de destinatia cladirii, comerciala sau locuinta.

Astfel, persoanele fizice care inchiriaza firmelor sau au contacte de comodat cu acestea in cazul cladirilor detinute vor plati un impozit mai mare, similar celui aplicat persoanelor juridice.

In functie de oras, impozitul poate creste chiar si de 20 de ori decat in cazul in care respectivul imobil ar fi fost folosit ca locuinta.




Citeste si