In noiembrie 2010, Irlanda a solicitat un ajutor de urgenta in valoare de 67,5 miliarde de euro din partea creditorilor internationali, program care se va incheia pe 15 decembrie. Irlanda devine astfel prima tara din zona euro care incheie acest tip de program, de la declansarea crizei in 2009, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
"Facem ultimii pasi pentru readucerea Irlandei la conditii normale, economice, bugetare si de finantare. Ca majoritatea tarilor din zona euro vom putea sa ne finantam normal de pe piete", a afirmat joi Kenny in Parlament.
In pragul finalizarii programului de ajutor, ministrul de Finante Michael Noonan sustine ca Irlanda nu are nevoie de o linie de credit preventiva, dupa ce a acumulat rezerve de circa 20 de miliarde de euro. O linie de credit ar fi insotita de costuri si de conditii. In lipsa unei astfel de finantari, Irlanda nu va putea insa sa participe la un program al Bancii Centrale Europene (BCE) de achizitii de obligatiuni.
"Este bine din punctul de vedere al increderii. Totusi, ne-ar fi placut ca supravegherea externa sa continue, ceea ce s-ar fi intamplat in cazul unei finantari preventive. Conditiile ar fi putut insa sa fie prea apasatoare", a declarat Juliet Tennent, analist la Goodbody Stockbrokers.
Pentru pregatirea iesirii din bailout, guvernul de la Dublin a facut rezerve de capital. In luna martie, statul a vandut obligatiuni pe termen de 10 ani in valoare de 5 miliarde de euro, prima astfel de emisiune de la obtinerea programului de salvare.
Guvernul are fonduri suficiente pana la inceputul lui 2015, dar agentia pentru datorii va emite in 2014 obligatiuni in valoare de 6-10 miliarde de euro, pentru a prefinanta anul urmator.