Statele Unite vor distruge o parte a arsenalului chimic sirian pe mare, la bordul unei nave, confirma Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), conform Mediafax.

"Directorul OIAC a anuntat ca operatiuni de neutralizare a armelor chimice vor fi efectuate la bordul unei nave a Statelor Unite, pe mare, utilizand tehnica hidrolizei", se arata intr-un comunicat oficial al OIAC.

"O nava-cargo va fi modificata pentru a putea participa la aceasta operatiune", a precizat OIAC.

Armele chimice siriene cele mai periculoase urmeaza sa fie transportate in strainatate inainte de 31 decembrie 2013.
Administratia Barack Obama a propus distrugerea unei parti a arsenalului chimic sirian la bordul unei nave-cargo apartinand unei agentii guvernamentale americane, in Marea Mediterana. Planul prevede distrugerea unei parti a arsenalului chimic sirian la bordul navei-cargo MV Cape Ray, in Marea Mediterana, perimetrul unde se va desfasura operatiunea urmand sa fie securizat de nave militare americane.

Statele Unite au mai recurs la operatiuni in apele internationale in alte probleme sensibile. Spre exemplu, fostul lider Al-Qaida Osama ben Laden a fost inhumat in mare dupa eliminarea de catre unitati de comando americane in Pakistan.

Citeste si:
Coronavirusul face noi victime. Statele Unite ale Americii sunt...
Coronavirusul face noi...

Saptamana trecuta, Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) anunta ca analizeaza posibilitatea distrugerii in mare a armamentului chimic sirian, in contextul in care niciun stat nu accepta sa gazduiasca operatiunea pe propriul teritoriu. Potrivit unui purtator de cuvant al OIAC, distrugerea arsenalului chimic sirian in mare este o alternativa posibila la neutralizarea armamentului pe teritoriul unui stat. O misiune comuna a OIAC si a ONU are sarcina de a neutraliza armamentul chimic sirian pana la jumatatea anului 2014. Albania, Belgia si Norvegia au respins solicitarile privind distrugerea armamentului chimic sirian pe propriile teritorii, considerand ca operatiunea ar fi riscanta.

Pe fondul presiunilor internationale si pentru a evita o eventuala interventie militara occidentala, regimul Bashar al-Assad a acceptat distrugerea arsenalului chimic. Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre fortele opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilantul violentelor este, potrivit estimarilor ONU, de peste 100.000 de morti.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
SUA investeste 1 mld dolari in tarile Initiativei Celor Trei Mari
Setari Cookie-uri