Autoritatea europeana pentru piete a fost infiintata in 2011 pentru a examina activitatea agentiilor de rating.

Fitch, S&P si Moody's sunt acuzate inclusiv ca depind pentru anumite activitati de personal fara experienta necesara, precum si de "dezvaluirea unor viitoare modificari de rating" unor terti neautorizati, potrivit CNBC.

Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete a avertizat ca "ar putea actiona dupa cum considera adecvat", daca ajunge la concluzia ca deficientele identificate reprezinta incalcari ale reglementarilor.

"Investigatia a evidentiat carente in procedurile legat de ratingurile suverane, care ar putea reprezenta riscuri in privinta calitatii, independentei si integritatii calificativelor", a declarat presedintele organizatiei, Steven Maijoor.

Citeste si:

Agentiile de rating investigate trebuie sa-si imbunatateasca practicile de lucru, pentru a asigura respectarea integrala a reglementarilor, a spsus el.

Cele trei mari agentii de rating au intrat puternic in centrul atentiei, in contextul cizei financiare globale, iar Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete a fost infiintata pentru a verifica daca Fitch, S&P si Moody's au accelerat, nejustificat, criza datoriilor din zona euro.

Fitch, S&P si Moody's domina piata agentiilor de rating, cu o cota cumulata de 95%.