Rusia va furniza Ucrainei gaze mai ieftine cu o treime, de la 1 ianuarie, precum si imprumuturi in valoare de 15 miliarde de dolari, prin achizitii de obligatiuni guvernamentale, datorita legaturilor speciale, "ca intre rude apropiate", dintre cele doua tari, pentru a atenua dificultatile economice, a spus Putin.

"In ceea ce priveste gazele, este o decizie temporara, dar poate fi extinsa prin hotararea ambilor parteneri. Sper ca putem conveni un aranjament pe termen lung, este perfect posibil", a aratat liderul de la Kremlin.

Ucrainenii participa la Kiev la cele mai ample proteste din ultimii 10 ani, dupa ce presedintele Viktor Ianukovici a respins luna trecuta semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeana.

Citeste si:

In urma cu doua zile, Putin a prezentat un pachet de ajutor destinat Ucrainei, dupa discutii cu Ianukovici la Moscova. Astfel, Rusia a acceptat reducerea pretului gazelor livrate Ucrainei cu circa o treime, la 268,5 dolari pentru o mie de metri cubi, de anul viitor. Finantarea de 15 miliarde de dolari va avea loc in 2013 si 2014.

Ucraina se confrunta cu a treia recesiune de dupa 2008 si cu scaderea rezervelor valutare.

Putin a mai spus ca Rusia nu se opune, in principiu, acordului Ucrainei cu UE, dar ca acesta ar afecta economia rusa.