Economia mondiala se indreapta inevitabil catre o noua criza, din cauza slabiciunii reglementarilor bancare internationale, afirma fostul premier britanic Gordon Brown, intr-un aticol public in New York Times. Liderii mondiali au fost in defensiva de la prabusirea bancii americane Lehman Brothers in 2008 si "au facut din coordonarea globala o farsa", a afirmat Brown, ministrul Finantelor timp de 10 ani si premier in perioada 2007-2010.

Comentariile sale au fost facute in timp ce liderii Uniunii Europene discuta detaliile uniunii bancare, iar congresmenii americani continua reforma destinata sectorului financiar, in incercarea de a curata sectorul bancar si a reface increderea in acesta. In timpul mandatului sau de ministru al Finantelor, Brown a promis ca nu este cale de intoarcere la ciclul de crestere si scadere economica, dar Marea Britanie a intrat in recesiune, relateaza Mediafax.

El a coordonat si politica dezastruoasa de vanzare a majoritatii rezervelor de aur ale tarii, la preturi de 256-296 dolari uncia. Intre timp cotatia aurului a urcat la 1.205 dolari uncia. Brown a aratat ca politicienii nu au reusit sa creeze reglementari bancare internationale si au recurs in schimb la actiuni unilaterale, in interes national.

In Statele Unite a fost adoptata o noua lege destinata sectorului financiar, cunoscuta sub numele Dodd-Frank, dar in Europa legislatia a ramas permisiva, a notat Brown. "Pe scurt, s-a intamplat exact ce liderii ar fi vrut sa evite, o libertate financiara la nivel mondial, permisa de actiunile ad hoc, unilaterale. Expedientele politice, incapacitatea gandirii globale si lipsa curajului de a urmari interesele legitime ne imping in mod inexorabil catre o noua criza", a spus fostul premier.

Brown a dat un avertisment clar si in privinta impactului major pe care l-ar avea o criza in China asupra economiei Asiei. El a mentionat si faptul ca creditele totale au crescut in China de peste doua ori, de la 9.000 de miliarde de dolari in 2008 la 23.000 de miliarde de dolari, iar dependenta de finantarea pe termen scurt de pe pietele de capital aminteste de situatia anterioara prabusirii bancii americane Lehman Brothers.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri