Cererea pentru lansarea procedurii, prima facuta de autoritatile de la Moscova de la intrarea Rusiei in OMC, in august 2012, a fost adresata reprezentantei UE in organizatie, potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Economiei.

Rusia estimeaza ca industria sa a inregistrat un prejudiciu de ordinul sutelor de milioane de dolari pe an din cauza "corectiilor energetice" aplicate de Bruxelles anumitor sectoare, cum ar fi metalurgia sau industria fertilizatorilor.

Consultarile incepute de Rusia reprezinta prima etapa a procedurii si au rolul identificarii unei solutii amiabile in termen de 60 de zile, respectiv pana pe 22 februarie. In lipsa unui acord urmeaza sa fie infiintata o comisie de experti pentru rezolvarea diferendului.

Citeste si:

"O prima runda de consultari ar putea avea loc dupa sarbatori, perioada 1-8 ianuarie este considerata sarbatoare publica in Rusia", a precizat ministerul.

In luna iulie UE a lansat o procedura de acelasi tip vizand o taxa de reciclare impusa de Rusia automobilelor importate. Perioada negocierilor nu a adus un rezultat, astfel ca in noiembrie a fost numita o comisie a OMC, chiar daca Parlamentul rus a extins aplicabilitatea taxei si asupra vehiculelor fabricate in Rusia.