A doua mare economie a lumii depaseste cresterea estimata in 2013

China va raporta pentru anul 2013 o crestere economica de 7,6%, a declarat un inalt oficial chinez. Acesta a indicat ca a doua mare economie a lumii va depasi usor tinta Beijingului de 7,5%, dar si incetinirea avansului PIB in ultimele trei luni ale anului, scrie Mediafax.

Estimarea pentru intregul an a fost prezentata de seful Comisiei Nationale pentru Dezvoltare si Reforma, Xu Shaoshi, intr-un raport catre mai multi membri importanti ai principalului for legislativ, scrie agentia locala Xinhua, citata de cotidianul Wall Street Journal. In 2012, China a inregistrat o crestere a PIB de 7,7%.

"Nu putem nega existenta unei presiuni pe cresterea economica", a afirmat Xu, potrivit Xinhua. El s-a referit la icertitudinile privind recuperarea economiei globale, precum si cererea redusa la nivel international. Unii economisti afirma ca procentajul de 7,6% indica o incetinire a avansului PIB in ultimele luni ale anului, dupa ce in trimestrul al treilea a fost inregistrata o accelerare a activitatii economice.

"Daca pentru intregul an este de 7,6%, inseamna ca economia a avut o evolutie usor sub asteptarile analistilor in ultimul trimestru. Ne mentinem estimarea ca avansul economic a atins un varf in trimestrul al treilea, iar trendul de moderare va continua in prima jumatate din 2014", a declarat Wendy Chen, analist la banca Nomura.

Economia Chinei, a doua ca marime din lume dupa cea a SUA, a inregistrat o crestere de 7,8% in trimestrul al treilea, dupa 7,7% in primele trei luni si 7,5% in trimestrul al doilea. Pana in prezent, autoritatile de la Beijing nu au anuntat o tinta privind evolutia economica pentru anul 2014, dar cei mai multi analisti anticipeaza un obiectiv similar cu cel pentru anul acesta, de 7,5%.

Citeste si:
China va închide treptat toate piețele cu păsări vii
China va închide treptat...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Orban, despre planul de relansare economică: Urmăm un model bazat pe investiții
Setari Cookie-uri