Pretul locuintelor din Marea Britanie, la un nou maxim: cea mai mare crestere din ultimii 8 ani

Preturile locuintelor din Marea Britanie au inregistrat anul trecut o crestere de 8,4%, cea mai mare dupa 2006, sustinute de intensificarea peste asteptarile analistilor a operatiunilor de creditare a achizitiilor imobiliare, relateaza Bloomberg, potrivit Mediafax.

Potrivit datelor Nationwide Building Society, preturile locuintelor au urcat cu 1,4% in decembrie, iar pe ansamblul anului cu 8,4%.

Date separate au aratat ca numarul creditelor ipotecare aprobate se afla la cel mai ridicat nivel din aproape sase ani, iar cresterea inregistrata in sectorul constructiilor este sustinuta de constructiile de locuinte.

Redresarea pietei imobiliare, alimentata de imbunatatirea evolutiei economiei si de masuri guvernamentale, a determinat Banca Angliei sa opreasca stimulentele pentru imprumuturile ipotecare dintr-un program de sustinere a creditarii, care se va concentra pe finantarea companiilor.

Necesitatea masurii este scoasa in evidenta de date potrivit carora creditarea companiilor a inregistrat in noiembrie cea mai mare scadere din ultimele 18 luni.

Citeste si:
Tensiunile politice afecteaza leul! Nou maxim pentru euro/leu!
Cursul BNR a urcat, joi, la...

"Sondajele arata cresterea puternica a interesului pentru achizitiile de locuinte, astfel ca este posibil sa asistam la noi majorari ale preturilor", a declarat Howard Archer, economist sef pentru Marea Britanie la IHS Global Insight in Londra.

Spre deosebire de creditele pentru locuinte, datele Bancii Angliei arata ca imprumuturile corporatiste au scazut in noiembrie cel mai mult dupa luna mai 2011, cand institutia a inceput sa raporteze aceste date. In ultimul an, creditele catre producatorii de bunuri au scazut cu 3,1%.

Numarul creditelor pentru locuinte aprobate a crescut la 70.758 in noiembrie, cel mai mult dupa ianuarie 2008, comparativ cu 68.029 in octombrie.

O mare parte a acestei cresteri de pe piata imobiliara poate fi atribuita imbunatatirii conditiilor pe piata muncii si perspectivelor economice mai bune, a declarat Robert Gardner, economist sef la Nationwide.

Citeste si:
Cum grăbește Marea Britanie studiile pentru vaccinul anti-COVID
Cum grăbește Marea Britanie...

Gardner a mai spus ca cererea de locuinte este alimentata de costurile foarte scazute de creditare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri