Mads Koefoed, responsabilul principal al Saxo Bank de strategia macroeconomica, vorbeste intr-o analiza despre industria manufacturiera si despre felul in care statele dezvoltate preiau stafeta dezvoltarii mondiale, in defavoarea economiilor emergente.

O perspectiva preliminara a indicatorilor PMI sugereaza ca manufacturierii de top si-au consolidat activitatea. Acest lucru se asteapta a fi tradus printr-o crestere globala generala.

“Indicatorul nostru global PMI se pozitioneaza in decembrie la 54.2, o cifra neschimbata din noiembrie si una dintre cele mai ridicate de peste un an – cifra care sugereaza ca activitatea economica a manufacturierilor de pretutindeni incepe sa creasca. Desi o serie de state inca nu au lansat rapoartele lunii decembrie, greii deja au facut-o (SUA, zona euro, China), iar trendul indica in mod clar o revitalizare puternica a economiei globale”, spune Koefoed.

Industria Manufacturiera

Diferentele regionale se intrevad, cu toate acestea, cu vechile economii precum SUA si Anglia, aflate la varfuri ciclice, iar zona euro de asemenea s-a imbunatatit notabil in ultimele luni, de la 48.8 la mijlocul anului 2013, la 52.7 sase luni mai tarziu. De cealalta parte, China se straduieste sa iasa din marja de 50-51 in care s-a intepenit de mai bine de un an. Cresterea lenta a Chinei nu este singura. Australia, in special, sufera, afisand pe luna decembrie o cifra de 47.6, cu numai doua luni de crestere din ultimele douasprezece (adica cu cifre peste plafonul neutru de 50).

Citeste si:
Standard&Poor's: Din 2020, Romania isi va incetini cresterea economica
Standard & Poor's: Din 2020,...

“Manufacturierii isi consolideaza productia, insa va ajunge productia pe rafturile cu marfa nevanduta ale companiilor? Nu, cererea va condusa de catre SUA, unde cheltuielile de consum vor tine pasul, avand in vedere ca taxele ridicate si consumul public redus de la inceputul anului 2013 se vor estompa. In plus, reducerea gradului de indatorare din zona euro este un proces continuu. Masurile dure de austeritate impuse in statele periferice ale zonei euro si-au diminuat proportiile, ceea ce implica o usoara modificare a cererii interne, dupa anii recenti de declinuri abrupte”, mentioneaza Koefoed.

In alte cuvinte, economia globala se gaseste intr-o pozitie neobisnuita in care motorul cresterii vor fi statele dezvoltate si nu economiile emergente. Ridicarea moralului si cresterea activitatii printre manufacturieri este, prin urmare, intru totul de inteles; dupa ce a trecut prin cativa ani primejdiosi, Occidentul este pregatit sa cheltuiasca din nou!

In general, rapoartele indicelui PMI par sa confirme perspectiva mea asupra unei cresteri globale mai mari in cursul anului 2014.

Citeste si:
In prag de Brexit, economia britanica scade in premiera dupa 6 ani
In prag de Brexit, economia...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Seful OMV se asteapta la incetinirea cererii globale de titei