Prim-ministrul polonez Donald Tusk a afirmat, intr-un ton foarte optimist, ca Polonia va adera la grupul celor mai bogate 20 de natiuni ale lumii pana in 2022, datorita investitiilor, posibile in urma atragerii de fonduri de la Uniunea Europeana (UE) in perioada 2014-2020.

Declaratiile au fost realizate de catre Donald Tusk (foto), la o conferinta de presa dupa reuniunea de cabinet care a aprobat programele de cheltuieli in bugetul actual pe termen lung al Uniunii Europene. "PIB al Poloniei pe cap de locuitor ar trebui sa ajunga la 80% din media UE, pana in anul 2022", a declarat Tusk, citat de Macedoniaonline.eu.

PIB curent pe cap de locuitor in Polonia este de 67% din media UE, in crestere de la mai putin de 50%, in momentul aderarii Poloniei la spatiul comunitar in 2004. Cea mai importanta provocare va fi de a scoate cel puțin 1,5 milioane de polonezi din saracie pana in 2020.

Tusk a spus ca fondurile UE pentru Polonia vor ajunge la aproape 170 milioane dolari, in perioada 2014-2020. El a mai declarat ca in 2016 sau 2017 reteaua de autostrazi si drumuri din Polonia va deveni mai mare decat cea din Marea Britanie, situand tara din fostul bloc sovietic pe locul al cincilea in Europa, dupa Germania, Franta, Spania si Italia.

Economia poloneza este singura din Uniunea Europeana care a rezistat crizei fara sa intre in recesiune, in timp ce guvernul de la Varsovia a fost apreciat pentru controlul strict al cheltuielilor si indatorarii. Aceasta politica a devenit greu de sustinut, dupa ce economia aproape a intrat in recesiune la ineputul anului, potrivit New York Times.

Viktor Orban a declarat la...
Citeste si: Orban spune ca sprijina Polonia in lupta cu "inchizitia" UE

Sursa foto: premier.gov.pl

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Juncker: Vad tentative de manipulare inaintea alegerilor europene