Soros: Euro nu este adevarata problema. Dezastrul datoriilor chineze se apropie

Miliardarul american George Soros surprinde din nou dupa ce a declarat ca principala problema a economiei mondiale este datoria de stat a Chinei, si nu zona euro sau disputele din Congresul SUA.

“Principalul risc pe care lumea il are de infruntat nu este euro, Congresul american sau bula activelor japoneze, ci dezastrul datoriilor chineze care se apropie si se desfasoara in vazul tuturor”, a declarat George Soros, citatde Livemint.com.

In viziunea lui Soros, politicile din prezent ale Chinei sunt contradictorii: un mars spre crestere economica se traduce printr-o crestere semnificativa a datoriei publice, care nu poate sa fie sustinuta pentru mai mult de inca doi ani.

“Sunt anumite asemanari intre conditiile financiare din SUA inregistrate inainte de prabusirea din 2008, si actuala situatie a Chinei. Totusi, exista si o diferenta semnificativa: in SUA pietele financiare tind sa domine mediul politic; in China, statul controleaza bancile si cea mai mare parte a economiei”, a declarat Soros, care nu a mentionat explicit daca va face short pe activele chinezesti.

Alti analisti economici si-au exprimat in ultima perioada ingrijorarea ca Republica Chineza are un bilant cosmetizat pentru public, in vreme ce adevaratul bilant este ascuns.

Citeste si:
FMI va acorda fonduri celor mai sărace 25 de state pentru...
COVID-19 | FMI va acorda...

Guvernul Chinei a raspuns saptamana trecuta acestor acuze impunand noi controale in sectorul bancar, principalele tinte fiind imprumuturi neinregistrate in documentele oficiale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus: 63.643 de contaminări suplimentare în 24 de ore în SUA
Setari Cookie-uri