In total, "422 de persoane au fost arestate, inclusiv beneficiari, reteaua infractionala (care le fruniza) si principalul conducator" al retelei, a anuntat ministerul intr-un comunicat. Arestarile au fost operate in aproximativ 30 de orase din intreaga Spanie, inclusiv la Sevilla, Barcelona, Madrid, Bilbao sau Tenerife.

"Persoanele care plateau pentru obtinerea acestor contracte cautau in principal sa incaseze alocatii de somaj, sa obtina permise rezidenta, in cazul strainilor, si acces la anumite beneficii penitenciare", in cazul unor detinuti, care solicita un regim de semilibertate, a precizat ministerul.

Conducatorul retelei este un locuitor de la Jerez de la Frontera (Analuzia, sud), care crea firme-fantoma ai caror administratori erau, in majoritatea cazurilor, toxicomani platiti pentru aceste functii.El s-a servit de complicitatea unor persoane din cadrul Securitatii Sociale, in acest scop. In total au fost create zece astfel de firme.

Pagubele produse administratiei de catre retea, in privinta cotizatiilor sau prestatiilor in domeniul somajului, depasesc 2,6 milioane de euro, potrivit ministerului.Spania, a patra economie in zona euro, este in prezent afectata de un nivel-record al somajului, de aproape 26% din populatia activa.