Angajamentul presedintelui american Barack Obama de a reforma operatiunile de colectare a datelor telefonice este "un pas in directia cea buna", dar Uniunea Europeana asteapta realizarea unor actiuni in acest sens, a declarat vineri vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, relateaza AFP.

"Comisia Europeana a cerut, in noiembrie, sa fie puse in aplicare actiuni pentru restabilirea incredererii. Declaratiile presedintelui Obama reprezinta un pas in directia cea buna", a comentat Reding, potrivit Mediafax. "Sunt incurajata de faptul ca cetatenii care nu sunt americani vor putea beneficia de protectie impotriva spionajului, insa astept sa vad concretizarea acestor angajamente cu legi", a adaugat ea.

"Vrem o protectie a datelor", a insistat vicepresedintele Comisiei Europene. Obama a recunoscut vineri ca sunt necesare "bariere adecvate" pentru programul de colectare a datelor telefonice pus in aplicare de Agentia Nationala de Securitate (NSA).

"Cred in necesitatea unei noi abordari. Este motivul pentru care am ordonat o perioada de tranzitie care va conduce la oprirea Sectiunii 215" din Patriot Act, ansamblu de legi in domeniul securitatii, adoptate in urma atentatelor de la 11 septembrie, a afirmat presedintele american. Amploarea acestui program dezvaluit de fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat in Rusia, a afectat grav relatiile dintre Washington si cativa dintre aliatii sai europeni.

Citeste si:
Milioane de euro din fondurile UE pentru fermieri merg catre oligarhi
Milioane de euro din...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cati salariati straini din afara Europei sunt in Romania