"Comisia Europeana a cerut, in noiembrie, sa fie puse in aplicare actiuni pentru restabilirea incredererii. Declaratiile presedintelui Obama reprezinta un pas in directia cea buna", a comentat Reding, potrivit Mediafax. "Sunt incurajata de faptul ca cetatenii care nu sunt americani vor putea beneficia de protectie impotriva spionajului, insa astept sa vad concretizarea acestor angajamente cu legi", a adaugat ea.

"Vrem o protectie a datelor", a insistat vicepresedintele Comisiei Europene. Obama a recunoscut vineri ca sunt necesare "bariere adecvate" pentru programul de colectare a datelor telefonice pus in aplicare de Agentia Nationala de Securitate (NSA).

"Cred in necesitatea unei noi abordari. Este motivul pentru care am ordonat o perioada de tranzitie care va conduce la oprirea Sectiunii 215" din Patriot Act, ansamblu de legi in domeniul securitatii, adoptate in urma atentatelor de la 11 septembrie, a afirmat presedintele american. Amploarea acestui program dezvaluit de fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat in Rusia, a afectat grav relatiile dintre Washington si cativa dintre aliatii sai europeni.