Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a afirmat, vineri, ca se va asigura ca agentiile de spionaj vor utiliza informatiile strict in scopuri de securitate nationala, subliniind ca drepturile cetatenilor americani vor fi respectate.

"In problema colectarii informatiilor, agentiile secrete americane vor utiliza datele strict pentru necesitati in materie de securitate: pentru contrainformatii, pentru combaterea terorismului, a proliferarii nucleare, securitatea cibernetica, protejarea trupelor americane, combaterea infractionalitatii transnationale, inclusiv a evaziunii fiscale", a subliniat Obama, potrivit Mediafax.

"Am stabilit clar ca Statele Unite nu colecteaza informatii pentru contracararea criticilor sau a disidentei; de asemenea, nu colectam informatii pentru dezavantajarea oamenilor pe criterii de etnie, rasa, gen, orientare sexuala sau credinte religioase. Nu colectam informatii pentru a oferi avantaje concurentiale companiilor americane sau industriei americane", a dat asigurari presedintele SUA.

"Reformele pe care le propun astazi trebuie sa confere poporului american mai multa incredere ca drepturile civice sunt protejate chiar daca serviciile de informatii si autoritatile federale se asigura ca traim in siguranta", a precizat Obama, recunoscand ca exista si alte aspecte care trebuie dezbatute si promitand ca va continua colaborarea cu Congresul pe tema activitatilor serviciilor de spionaj.

"Liderii tarilor prietene si aliate merita sa stie ca, daca voi vrea sa aflu ceva despre vreo chestiune, voi pune mana pe telefon si ii voi suna mai degraba decat sa recurg la supraveghere. Cu alte cuvinte, asa cum ajungem la un echilibru intre securitate si intimitate pe plan intern, leadershipul american global necesita un echilibru intre cerintele in materie de securitate si cooperarea si increderea cu celelalte popoare si lideri", a dat asigurari Obama.

Administratia Statelor Unite a aprobat o directiva care prevede sporirea mecanismelor de supraveghere a serviciilor de informatii, a anuntat vineri presedintele Barack Obama, promitand cresterea transparentei asupra activitatilor de supraveghere si metode suplimentare de protejare a vietii private.

"In primul rand, am aprobat o noua directiva prezidentiala pentru activitatile serviciilor de spionaj, atat pe plan intern, cat si pe plan extern. Directiva se va asigura ca vor fi luate in calcul cerintele in materie de securitate, dar si aliantele externe, activitatile comerciale si investitiile, angajamentele in materie de protejare a vietii private si libertatile fundamentale", a declarat Obama, precizand ca deciziile in domeniul activitatilor serviciilor de informatii vor fi revizuite anual.

"In al doilea rand, vom reforma programele si procedurile pentru cresterea transparentei asupra activitatilor de supraveghere, pentru consolidarea garantiilor referitoare la protejarea vietii private a persoanelor din Statele Unite", a continuat Obama. "In al treilea rand, vom oferi masuri suplimentare de protectie la Sectiunea 702, care permite Guvernului sa intercepteze comunicatiile tintelor externe care detin informatii importante pentru securitatea noastra. Cer procurorului-general si Departamentului national de informatii sa adopte reforme care sa prevada restrictii suplimentare asupra activitatilor de pastrare si utilizare a informatiilor obtinute, in cazuri penale, din comunicatiile intre americani si straini", a adaugat presedintele SUA.

"Programul de colectare a metadatelor telefonice a fost creat pentru depistarea comunicatiilor teroristilor. (...) Acest instrument poate fi foarte util intr-o situatie de criza. (...) Pe scurt, acest program nu implica verificarea de catre Agentia pentru Securitatea Nationala (NSA) a convorbirilor telefonice ale americanilor de rand. Ci aduna aceste date intr-o baza pe care autoritatile o pot accesa cand este necesar. Grupul de revizuire a activitatilor serviciilor nu a constatat niciun abuz in acest program. Cred ca este important sa fie mentinut programul", a subliniat Obama, precizand ca a tinut cont de obiectiile din ultima perioada referitoare la protejarea vietii private, astfel ca propune "o noua abordare".

"Am ordonat o perioada de tranzitie care va conduce la oprirea Sectiunii 215 a programului metadatelor, stabilind un mecanism care sa mentina actuala structura fara ca informatiile sa fie detinute de agentii guvernamentale", a explicat el, subliniind ca sunt luate in calcul mai multe solutii - o entitate terta sau o combinatie de institutii federale.

"Tranzitia va consta in doua etape. Cu efect imediat, vom intercepta doar telefoanele care sunt la doua niveluri de un numar asociat cu o organizatie terorista, fata de trei niveluri in prezent (...)", a subliniat Obama.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri