Averea totala a celor mai bogati 85 oameni de oameni din lume este egala cu averea pe care jumatate din populatia globala o detine, adica 3,5 miliarde de persoane, arata un studiu al organizatiei Oxfam.

Organizatia a incercat sa evidentieze problema disparitatii veniturilor, pe care o considera o amenintare la “progresul umanitatii”, scrie CNBC.

Potrivit studiului, in ultimul an au aparut 210 noi miliardari la nivel mondial, care se adauga astfel unui grup select de 1.426 de indivizi cu o avere de 5,4 trilioane dolari. De asemenea, cei mai bogati 1% oameni au o avere de 110 trilioane dolari, adica de 65 de ori mai mult decat averea cumulata de jumatate inferioara (din punct de vedere al bogatiei) a populatiei globale.

“In loc sa avanseze impreuna, oamenii devin din ce in ce mai dezbinati din cauza diferentelor de putere politica si economica. Inevitabil, acel lucru amplifica tensiunile sociale”, se mentioneaza in raport.

Raportul a fost publicat inainte de Forumul Economic de la Davos, care va incepe in aceasta saptamana. Organizatia Oxfam le-a cerut liderilor politici si reprezentantilor mediului de afaceri care participa la eveniment sa incerce rezolvarea problema inegalitatii tot mai exacerbate. Printre recomandarile facute se afla oprirea scutirilor de taxe pe care bogatii le primesc, precum si stoparea situatiilor in care afaceristii se folosesc de puterea financiara pentru a primi favoruri politice.

Citeste si:
Presa maghiara: Chiar si viata pensionarilor din Romania este mai buna
Presa maghiara: Chiar si...

Un sondaj realizat de aceeasi organizatie mai arata ca majoritatea persoanelor care locuiesc in Spania, Brazilia, India, Africa de Sud, Marea Britanie si SUA, considera ca legile sunt “indoite” pentru a favoriza afaceristii bogati.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
ONU: Democratia, afectata de diferentele financiare dintre bogati si saraci
Setari Cookie-uri