Aceste masuri au ca scop stoparea "turismului pentru beneficii", au sustinut cei doi ministri, scrie Mediafax.

Purtatorul de cuvant al CE Michele Cercone a declarat, intrebat despre masurile anuntate de Marea Britanie privind impunerea de noi restrictii, din aprilie, privind accesul la ajutoare sociale pentru cetatenii europeni, ca acestea trebuie sa respecte reglementarile UE privind libera circulatie.

Libera circulatie nu este "un drept de acces la sistemul de beneficii sociale. Nu exista libertate de circulatie in scopul fraudarii beneficiilor", a precizat Cercone, intrebat de pozitia Comisiei Europene fata de masurile anuntate luni de doi ministri britanici.

"Odata ce guvernul britanic va oferi clarificari complete prinvind schimbarile pe care intentioneaza sa le introduca, CE se va asigura ca aceste masuri sunt in concordanta deplina cu reglementarile Uniunii Europene privind libera circulatie", a mai spus purtatorul de cuvant.

Citeste si:

Europenii care au avut un loc de munca, dar l-au pierdut, pot primi ajutor pentru locuinta timp de sase luni. Dupa aceea, ei trebuie sa dovedeasca faptul ca au perspective reale pentru obtinerea unui loc de munca pentru a mai putea primi acest ajutor.

Totodata, proprietarii care inchiriaza locuinte unor imigranti ilegali vor plati o amenda de 3.000 de lire sterline.

Masurile anuntate de May si Duncan-Smith vin in completarea celor luate de guvernul britanic de la inceputul anului.
Premierul britanic, David Cameron, a adoptat, in decembrie 2013, masuri prin care sa se asigure ca, de la 1 ianuarie, imigrantii din UE nu vor putea sa solicite ajutoare sociale in primele trei luni de la sosirea in Marea Britanie. In plus, persoanele care cersesc si cele fara adapost pot fi deportate si li se poate interzice accesul in tara pentru o perioada de 12 luni.