Roubini a mentionat aceasta posibilitate pe contul sau de Twitter, in contextul in care mai multe tari comemoreaza in aceste zile 100 de ani de la inceperea Primului Razboi Mondial, in 1914.

"Multi speakeri compara anii 2014 si 1914, cand a inceput Primul Razboi Mondial si nimeni nu se astepta la asta. O lebada neagra in forma unui razboi intre China si Japonia?", a scris profesorul supranumit "Doctor Doom".

Nouriel Roubini a explicat apoi rationamentul din spatele postarii sale.

"Ecouri din 1914: reactii impotriva globalizarii, o era a inegalitatii, tensiuni geopolitice in crestere".

Citeste si:

Profesorul este cunoscut in special pentru scenariile sale apocaliptice, dar de aceasta data declaratiile sale nu au venit intamplator. Potrivit unor stiri publicate de catre Financial Times si BBC, premierul japonez Shinzo Abe a declarat ca Japonia si China sunt "intr-o situatie similara" celei dintre Marea Britanie si Germania dinaintea Primului Razboi Mondial.

Reuters a publicat ulterior o stire in care purtatorul de cuvant al lui Shinzo Abe a mentionat ca liderul japonez nu a dorit niciodata sa sugereze ca un razboi ar fi iminent

Totusi, cresterea cheltuielilor militare ale Chinei reprezinta o sursa de instabilitate in regiune, a declarat premierul japonez. De mentionat si faptul ca in decembrie Abe a vizitat controversatul monument de la Yasukuni, care comemoreaza soldatii japonezi decedati in razboi, inclusiv pe cei care au comis atrocitati in timpul marsului din Asia al Japoniei, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.