Nouriel Roubini anticipeaza un nou razboi mondial: China si Japonia, principalele tabere

Cunoscutul profesor de economie Nouriel Roubini socheaza din nou dupa ce a sugerat la Forumul Economic Mondial de la Davos posibilitatea izbucnirii unui nou razboi mondial, care de aceasta data sa aiba in prim plan China si Japonia, scrie CNBC.

Roubini a mentionat aceasta posibilitate pe contul sau de Twitter, in contextul in care mai multe tari comemoreaza in aceste zile 100 de ani de la inceperea Primului Razboi Mondial, in 1914.

"Multi speakeri compara anii 2014 si 1914, cand a inceput Primul Razboi Mondial si nimeni nu se astepta la asta. O lebada neagra in forma unui razboi intre China si Japonia?", a scris profesorul supranumit "Doctor Doom".

Nouriel Roubini a explicat apoi rationamentul din spatele postarii sale.

Citeste si:
Jack Ma, despre esec si rolul femeilor in reteta secreta a succesului
Jack Ma, fondatorul Alibaba,...

"Ecouri din 1914: reactii impotriva globalizarii, o era a inegalitatii, tensiuni geopolitice in crestere".

Profesorul este cunoscut in special pentru scenariile sale apocaliptice, dar de aceasta data declaratiile sale nu au venit intamplator. Potrivit unor stiri publicate de catre Financial Times si BBC, premierul japonez Shinzo Abe a declarat ca Japonia si China sunt "intr-o situatie similara" celei dintre Marea Britanie si Germania dinaintea Primului Razboi Mondial.

Reuters a publicat ulterior o stire in care purtatorul de cuvant al lui Shinzo Abe a mentionat ca liderul japonez nu a dorit niciodata sa sugereze ca un razboi ar fi iminent

Citeste si:
Japonia: Premierul Shinzo Abe a demisionat din motive de sănătate
Japonia: Premierul Shinzo Abe...

Totusi, cresterea cheltuielilor militare ale Chinei reprezinta o sursa de instabilitate in regiune, a declarat premierul japonez. De mentionat si faptul ca in decembrie Abe a vizitat controversatul monument de la Yasukuni, care comemoreaza soldatii japonezi decedati in razboi, inclusiv pe cei care au comis atrocitati in timpul marsului din Asia al Japoniei, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri