Hamid Karzai a prezentat o lista cu zeci de atentate comise in Afganistan in ultimii ani. Presedintele afgan sustine ca serviciile secrete americane se afla in spatele acestor atacuri, atat in mod unilateral, cat si prin ajutarea insurgentilor talibani, conform cotidianului The Washington Post. Pe lista prezentata de Karzai figureaza si recentul atac armat comis la un restaurant cu specific libanez din Kabul, un incident soldat cu moartea a 21 de persoane, inclusiv a trei cetateni americani. Atentatul a fost atribuit talibanilor afgani.

Presedintele Karzai crede ca obiectivul acestei conspiratii ar fi destabilizarea situatiei din Afganistan, inclusiv a Administratiei de la Kabul. Cu toate acestea, un oficial de la Presedintia afgana recunoaste ca nu exista dovezi clare care sa confirme implicarea Statelor Unite in atentate.

Mai multi oficiali americani au denuntat afirmatiile lui Karzai, amintind ca Washingtonul a oferit miliarde de dolari si trupe in scopul sustinerii Administratiei de la Kabul. "Este un punct de vedere profund conspirationist, departe de realitate", a reactionat ambasadorul SUA, James B. Cunningham.