Obama va emite un ordin executiv referitor la muncitorii contractori, de care vor beneficia mai multe sute de mii de americani, si va reitera un apel la adresa congresmenilor reticenti fata de majorarea salariului minim pentru toti americanii, relateaza Bloomberg.

"Nimeni care lucreaza full-time nu trebuie sa traiasca in saracie. Credem ca un salariu de 10,1 dolari pe ora le va permite acest lucru", a declarat Denis McDonough, seful de cabinet al presedintelui. Potrivit Bloomberg, presedintele SUA pune in aplicare angajamentul asumat pe 14 ianuarie, de a face din 2014 "un an al actiunii", folosindu-se de puterea sa executiva.

"Nu vom astepta doar legislativul. Am un stilou si am un telefon", a spus Obama, angajandu-se ca se va folosi de amandoua pentru a-si impune vointa in Congres. Decizia lui Obama de a se folosi de puterea sa executiva este vazuta ca cel mai "dramatic" gest de acest fel de cand administratia Bush a optat sa faca acest lucru din motive de securitate nationala, a declarat Ross Baker, analist politic la Rutgers University, in New Brunswick, New Jersey.

"Este un avertisment, un indiciu ca presedintele intentioneaza sa se foloseasca la maximum de prerogativele sale. Ar putea semnala o batalie mai mare cu Congresul, in privinta folosirii puterii executive", a spus Baker. Majorarea salariului minim platit contractorilor de guvernul federal se va aplica doar la semnarea de noi contracte sau la reinnoirea contractelor mai vechi, potrivit Casei Albe.

Citeste si:

Asociatia Jobs With Justice, care militeaza pentgru drepturile muncitorilor, considera ca masura lui Obama este un prim pas catre cresterea salariului minim in sectorul privat. "Milioane de angajati federali sunt incantati de stirea ca Obama se va folosi de autoritatea prezidentiala pentru majorarea salariului minim. Acum este momentul ca Congresul sa actioneze si sa mareasca salariul minim pentru toti americanii", a declarat directorul general al asociatiei, Sarita Gupta.

Congresmenii au ignorat apelul facut de Obama in discursul de anul trecut privind Starea Natiunii pentru cresterea salariului minim, iar perspectiva alegerilor din noiembrie nu va usura un acord in acest sens. Congresmenii resping majorarea salariului minim la nivelul economiei intrucat se tem ca masura ar mari costurile suportate de companii si ar avea ca efect reducerea numarului de angajati in economie.

Criticii lui Obama sustin ca o companie va decide mai greu sa angajeze forta de munca slab calificata daca va avea costuri mai mari fata de ce ar oferi piata in absenta salariului minim, iar orice majorare a salariului minim este, de fapt, in defavoarea persoanelor cu venituri mici.