Turcia a fost cuvantul de ordine in pietele financiare din intreaga lume miercuri, masurile luate de banca centrala de la Ankara ajungand sa aiba un impact mai puternic chiar si decat discursul anual despre starea natiunii al celui mai puternic om din lume, presedintele SUA Barack Obama.

In noaptea zilei de marti, banca centrala a Turciei a decis intr-o sedinta de urgenta sa mareasca dobanda pentru operatiunile de refinantare la o saptamana de la 4,5% la 10%, pentru a sustine moneda locala, care in ultimele 12 luni isi pierduse aproape o treime din valoare fata de dolari, dar si pentru a stopa cresterea inflatiei.

Schimbarea dobanzilor era asteptata in piata, insa nimeni nu indraznit sa anticipeze o marire atat de agresiva. Mutarea se traduce printr-o crestere a costurilor de imprumut ale Turciei care va incetini avansul economiei. Turcia devine totoda una dintre tarile din G20 (cele mai puternice 20 de economii din lume) care se imprumuta cel mai scump.

Impactul cresterii dobanzilor s-a simtit imediat in pietele financiare: in primele ore ale zilei de miercuri, lira turceasca s-a apreciat cu 3,6%, cel mai puternic avans din 2008, cursul coborand la 2,117 lire/dolar. De asemenea, aproape toate bursele din Europa, inclusiv cea din Romania, au deschis cu aprecieri de circa 1%. Si pe celelalte continente investitorii s-au aratat optimisti, bursele majore din Asia inchizand pe plus, in vreme evolutia contractelor futures de la New York indicau de asemenea cresteri.

Evolutiile bune ale pietelor de capital vin dupa ce in ultimele zile majoritatea actiunilor scazusera semnificativ. Scaderile din zilele precedente i-au facut chiar pe doi miliardari rusi sa afirme ca piata este "nebuna" si "irationala".

Piata este atat de nebuna incat trebuie sa-mi cer scuze pentru cele mai bune rezultate din istorie - miliardar rus

"Piata este atat de nebuna incat trebuie sa-mi cer scuze pentru cele mai bune rezultate din istorie", a declarat Serghei Galitskiy, proprietarul Magnit, citat de Mediafax. Magnit este cel mai mare lant de supermarketuri din Rusia.

Intre timp, principalii actori din pietele financiare aproape ca au uitat complet de discursul despre "starea natiunii" pe care presedintele SUA, Barack Obama, il face in fiecare an. Obama si-a exprimat speranta intr-un 2014 sub semnul unui "progres" economic, adaugand ca isi doreste accelerarea cresterii economice, consolidarea clasei medie si crearea unor noi punti catre clasa medie.

Chiar si asa insa, evenimentele din Turcia si alte tari emergente au continuat sa reprezinte principalele puncte de reper ale analistilor si investitorilor.

Erdogan acuza speculatorii si mass-media : "Au profitat de resursele si energia acestei tari"

Turcia a incercat cu orice pret sa evite marirea dobanzilor, banca centrala folosindu-si saptamana trecuta o buna parte din rezervele de dolari pentru a opri prabusirea lirei, fara succes insa. Furios ca nu a va putea sa evite cresterea costurilor de finantare chiar inainte de alegeri, premierul Recep Tayyip Erdogan (foto) a acuzat "un lobby al dobanzilor" si mass-media internationala pentru situatia Turciei.

"Fratii mei, aceste organizatii au furat mereu vointa nationala a acestei tari. Au profitat de resursele si energia acestei tari. Este vorba doar de BBC? Este vorba si de Wall Street Journal. Cine sunt sefii acestor publicatii? Cine sunt cei care detin aceste ziare?", a declarat Erdogan, in fata Parlamentului turc.

Criticii lui Recep Tayyip Erdogan spun insa ca acesta inventeaza teorii ale consipratiei pentru a picta un tablou in care el si guvernul pe care il conduce sunt atacati de inamici din afara tarii.

"Erdogan s-a folosit de strategia acuzarii unor straini si in trecut, insa situatia a devenit mult mai grava in ultimul timp, atat din punct de vedere al tintelor alese cat si al numarului acestora. Cred ca va continua sa faca acest lucru cel putin pana la alegerile locale", a declarat, pentru The Wall Street Journal, Wolfango Piccoli, managing director in cadrul Teneo Intelligence, o companie de consultanta pe risc politic.

Ce sa intampla cu leul pe termen scurt?

Leul a fost ieri in revenire, urmarind evolutia pozitiva inregistrata de majoritatea valutelor emergente, cursul coborand sub 4,52 lei/euro. Sfarsitul de saptamana va fi insa unul complicat, Rezerva Federala americana (FED) fiind asteptata sa reduca cu 10 mld. dolari, pana la 65 mld. dolari, stimulii financiari pe care ii pompa in economie de la inceputul crizei.

Analistii ING se astepta ca optimismul international sa aiba un efect si asupra monedei romanesti, care ar trebui sa se aprecieze pe termen scurt pana la 4,5 lei.

Ne asteptam totusi ca revenirea leului la tinta pe termen scurt de 4,50 lei/euro sa se produca gradual - analisti ING

"Chiar daca nu a reusit sa urmeze usoara apreciere a monedelor regionale ieri (marti, n.r), leul ar putea scapa din intervalele recente astazi, pe fondul tonului pozitiv din pietele externe, care ar trebui sa descurajeze si mai tare pariurile impotriva monedei locale. Ne asteptam totusi ca revenirea leului la tinta pe termen scurt de 4,50 lei/euro sa se produca gradual, asa cum sugereaza episoadele recente de consolidare in jurul nivelului de 4,53 lei/euro", se arata intr-o analiza ING Bank transmisa miercuri dimineata.

Nu la fel de optimisti sunt analistii casei de brokeraj Admiral Markets, specializata in tranzactii valutare.

"In acest moment, leul romanesc este mult mai vulnerabil fluctuatiilor din pietele internationale decat in anii precedenți.Prima sedința de politica monetara (n.red. a FED) din 2014 si ultima condusa de Ben Bernanke, poate crea o panica generala in pietele financiare internaționale si un adevarat soc pentru leul romanesc. Dobanzile in piața de obligațiuni din SUA ar putea exploda și implicit ar creste costurile finantarii economiilor emergente, denominate in general in cea mai lichida valuta, dolarul american", mentioneaza analistii Admiral Markets.

Acestia considera ca principala ingrijorare in aceste zile o reprezinta piețele emergente, care sunt cele mai vulnerabile, neavand o lichiditate suficienta pentru a absorbi usor socul si care totodata se confrunta cu mici crize interne, politice sau sociale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri