3 Iulie 2006

China a inaugurat linia feroviara la cea mai mare altitudine din lume, in Tibet

Presedintele Republicii Populare Chineze, Hu Jintao, a inaugurat sambata, la Golmud, in vestul Chinei, cea mai inalta cale ferata din lume, care face legatura intre Tibet si restul tarii.

Primul tren, care dispune de vagoane presurizate din cauza altitudinii, a plecat spre destinatia Lhassa, capitala Tibetului, pana unde va parcurge o distanta de peste 1.000 kilometri, informeaza Rompres.

Gara Golmud este situata la o altitudine de 2.829 metri, iar punctul cel mai inalt al caii ferate este la 5.072 metri, cu 200 metri mai sus decat cel mai inalt nivel al liniei ferate din muntii Anzi, care leaga capitala Peru, Lima, de centrul tarii.

Primul tren, denumit "Qing 1", dupa numele provinciei Qinghai unde se afla gara Golmud, transporta 600 de persoane catre Lhassa.

Inaugurarea caii ferate s-a facut din ambele sensuri. Din capitala tibetana a plecat trenul "Zang (Tibet) 2", cu 700 de pasageri.

Aceasta linie ferata are si statia situata la cea mai mare altitudine, cea de la Tanggula, la 5.068 metri, precum si tunelul situat la cea mai mare altitudine, cel de la Fenghuoshan, la 4.905 metri.



Citeste si