Moseneke a anuntat ca un inventar provizoriu a fost efectuat si ca acesta "reflecta o valoare provizorie de 46 de milioane de ranzi", in urma lecturii testamentului, care prevede mosteniri pentru scoli frecventate de catre Nelson Mandela, dar si pentru ANC, partidul sau, "in vederea promovarii principiilor reconcilierii".

Cele trei proprietati ale lui Mandela au fost lasate fundatiei familiale "Nelson Rohlilala Mandela Family Trust", inclusiv casa in apropierea careia a fost inmormantat, la Qunu, in sudul Africii de Sud, dar si cea de la Johannesburg, unde a primit ingrijiri o lunga perioada de timp, in cartierul bogat Houghton.

"Este dorinta mea ca ea sa serveasca drept loc de reuniune a familiei Mandela, cu scopul de a mentine unitatea acesteia pentru mult timp dupa moartea mea", afirma fostul lider in testament.

Familia Mandela a fost afectata in ultimii ani de un scandal intre nepotul sau, Mandla, primul mostenitor, potrivit obiceiurilor xhosa, si fiica sa cea mai in varsta, Makaziwe.

Citeste si:

Nelson Mandela, decedat la 5 decembrie si inmormantat la 15 decembrie in satul in care si-a petrecut copilaria, are peste 30 de copii, nepoti si stranepoti, nascuti din primele doua casatorii.

El i-a inclus in testament si pe copii lui Graça Machel, cu care s-a casatorit la varsta de 80 de ani.

"Citirea testamentului este o ocazie incarcata de emotii pentru familii, deoarece readuce in atentie multe lucruri, dar totul s-a desfasurat bine. Testamentul a fost citit, pagina cu pagina. A durat mai mult timp decat ne-am asteptat. Au fost solicitate clarificari, din cand in cand", a spus judecatorul Moseneke.

"Practic, inteaga familie Mandela si descendentii sai erau prezenti, ceea ce ne-a facut placere", a adaugat el.
In acest testament, redactat in 2004, dupa care a fost amendat, Mandela a oferit explicatii celor mai multi dintre mostenitorii sai, potrivit judecatorului.