Aceasta estimare vine in conditiile in care Rusia are avantajul de a concura pe propriul teren, iar rivalii Germania, Canada, Austria si Norvegia ar putea ocupa locurile urmatoare. PwC estimeaza, astfel, ca Statele Unite ale Americii vor prinde primul loc cu 35 de medalii obtinute.

Estimarile pentru editia Jocurilor Olimpice din 2014 au fost facute si in functie de medaliile obtinute de tarile candidate la olimpiada din 2010 organizata in Vancouver, Canada.

vor trebui sa-si dispute locul secund, fiind mult in urma echipei Statelor Unite. In schimb, Romania ar produce o mare surpriza daca ar obtine o medalie la Jocurile Olimpice de Iarna. Potrivit PwC, echipa jamaicana de bob care nu are sanse la medalii.

Tabelul 1: Posibilele prime zece clasate in functie de numarul de medalii

Economistii de la PwC au folosit si cu ocazia Olimpiadei de Iarna de la Sochi, care incepe pe 7 februarie, metode econometrice pentru a estima clasamentul probabil pe natiuni in functie de numarul de medalii obtinute. Analiza testeaza corelatia istorica intre o serie de indicatori socio-economici si medaliile obtinute la Olimpiadele anterioare.

Citeste si:

"Desi obiectul acestei analize este unul neobisnuit, acesta arata modul in care organizatiile pot folosi analize econometrice pentru a lua decizii mai bune de afaceri. Scopul modelului nostru nu este de a face prognoze exacte cu privire la clasamentul medaliilor, ci mai degraba de a imbunatati tehnicile de prognoza", a precizat John Webster, Liderul Departamentului de Audit, PwC Romania.

Rezultatele modelarii arata ca marimea economiei este o variabila semnificativa in determinarea succesului la Olimpiada. Totusi, o economie puternica nu este suficienta pentru o buna performanta. Clima este de asemenea un factor important. Prezenta sau absenta zapezii in perioada de iarna si numarul de statiuni de schi pe cap de locuitor au un impact semnificativ asupra distribuirii medaliilor.

Tarile mai mari si cu economii dezvoltate, cu o clima propice domina clasamentul potential pe natiuni in functie de numarul medaliilor; dar cazurile Austriei si Norvegiei demonstreaza ca o economie mai mica nu inseamna neaparat o bariera in calea succesului, acestea urmand probabil sa obtina mai multe medalii decat tari precum Franta si China.

Aceasta analiza foloseste un model Tobit pentru a estima impartirea medaliilor intre cele 28 de tari care au castigat cel putin o medalie la ultimele trei Olimpiade de Iarna. Celelalte variabile au fost PIB-ul total, numarul de statiuni de schi pe cap de locuitor, numarul de medalii din ultimele doua Olimpiade de Iarna. S-a tinut cont si de traditia tarilor in sporturile de iarna si s-a acordat un bonus pentru tarile gazda.


Sursa foto: sochi2014.com