10 Februarie 2014

Revolta impotriva saraciei si somajului in Bosnia-Hertegovina



O manifestatie impotriva saraciei si somajului s-a transformat in revolta, vineri, la Tuzla, in nord-estul Bosniei-Hertegoovina, si la Sarajevo, capitala acestei tari, unde protestatari au devastat sediul Guvernului cantonal, relateaza AFP.

Manifestatiile de vineri din Bosnia-Hertegovina, desfasurate a treia zi consecutiv, au fost de o amploare fara precedent in aceasta fosta republica iugoslava care, exact in urma cu 30 de ani, gazduia Jocurile Olimpice de Iarna, conform Mediafax.

Ele ilustreaza exasperarea populatiei fata de o clasa politica impotmolita in certuri si incapabila sa redreseze o economie devastata inca de la sfarsitul razboiului intercomunitar, care a avut loc in perioada 1992-1995.

La Tuzla, o suta de tineri au patruns intr-o cladire a Guvernului local, unde au distrus mobilierul.

Aceste scene au avut loc sub ochii a peste 5.000 de manifestanti, care ii aplaudau.

Un incendiu a izbucnit la primul etaj al cladirii, iar protestatarii aflati in interiorul acesteia i-au impiedicat pe pompieri sa intervina pentru a stinge flacarile.

Politistii, in numar de cateva sute, nu au intervenit si s-au retras la o suta de metri pentru a proteja o alta cladire, care gazduieste serviciile de urgenta ale orasului.

Incidentele s-au soldat cu opt persoane ranite. Un politist si un manifestant, grav raniti, au fost spitalizati.

"Primavara bosniaca"

Un lider al manifestantilor, Aldin Siranovici, a cerut demisia Guvernului.

"Ei ne fura de 25 de ani si ne distrug viitorul. Vrem sa plece", a declarat el in fata multimii.

La Sarajevo, o mie de "protestatari au spart ferestre si au incendiat gheretele gardienilor si sediul" unei cladiri a administratiei regionale, a anuntat postul national de televiziune.

La Zenica (centru), ciocniri au avut loc intre aproximativ 3.000 de manifestanti si fortele de ordine, soldandu-se cu cinci raniti in randul politiei, potrivit agentiei oficiale FENA.

Manifestatii urmeaza sa aiba loc in aproximativ 20 de orase, intre care Prijedor (nord), Mostar (sud), Banja Luka (nord) si Bihac (nord-vest).

"Revolta cetatenilor!", a titrat pe prima pagina Dnevni Avaz, principalul cotidian local. "Primavara bosniaca!", a anuntat la randul sau cotidianul Oslobodjenje.

Afectata de o coruptie endemica, aceasta tara balcanica de 3,8 milioane de locuitori este una dintre cele mai sarace din Europa. Somajul afecteaza 44% din populatia activa, dar Banca Centrala apreciaza totusi numarul persoanelor fara loc de munca la 27,5%, argumentand ca multi oameni lucreaza la negru.

Salariul mediu lunar este de 420 de euro, iar aproape un locuitor din cinci traieste in saracie, conform unor statistici oficiale.

"Tot mai multi oameni traiesc in mizerie si saracie, ei sunt infometati. Poporul si-a piedut speranta si nu mai crede in ameliorarea situatiei. Protestul este singura lor cale" de a fi ascultati, a comentat un analist local, Vehid Sehici.

"Politisti, voi sunteti fratii, prietenii si vecinii nostri! Ar trebui sa va alaturati", s-a adresat fortelor de ordine, la Tuzla, Nihad Karac, un manifestant.

"Ma aflu pe strazi de peste doi ani. Autoritatile sunt surde la apelurile noastre si merita ceea ce li se intampla", a declarat un alt manifestant, Mithad Kukuruzovici.

Scolile si universitatile din Tuzla au fost inchise vineri, de teama unor noi manifestatii violente.

Cu o zi inainte, in acest oras, ciocniri violente intre mii de manifestanti si fortele de ordine s-au soldat cu 130 de raniti, majoritatea politisti. Opt protestatari au fost retinuti.

Presa locala a anuntat ca au fost inregistrate numeroase furturi in marja manifestatiilor.

Aproximativ 7.000 de persoane, potrivit presei locale, 2.000, potrivit politiei, au protestat la Tuzla, candva cel mai important oras industrial al Bosniei-Hertegovina. La manifestatiile din Tuzla au participat si salariati ai mai multor intreprinderi publice aflate in faliment care nu si-au primit salariile de cateva luni.



Citeste si