Studiul, realizat Capital Economics, arata o serie de beneficii semnificative pe care Tarile de Jos le-ar obtine in urmatoarele doua decenii daca ar parasi zona euro si ar avea un statut similar cu cel din Elvetia sau Norvegia, anunta The Telegraph.

Elvetia si Norvegia sunt pe piata unica europeana, fara a fi in acelasi timp membre ale Uniunii Europene.

Chiar daca ia in calcul si riscurile acestei miscari, Capital Economics concluzioneaza ca Olanda, o tara cu rating AAA in zona euro, ar avea de castigat iesind din Uniune, in conditiile in care problemele structurale pe care le are moneda unica europeana ameninta veniturile pe termen lung ale populatiei.

“Exista, desigur, riscuri ale iesirii din Uniunea Europeana. Insa, ramanerea intr-un bloc cu o moneda fragila implica, de asemenea, riscuri semnificative. Astfel, analiza noastra arata ca Olanda ar evolua mai bine daca ar prelua controlul asupra destinului sau”, se arata in raport.

Iliescu: Uniunea Europeana nu...
Citeste si: Iliescu: UE nu poate fi tap ispasitor pentru neputintele noastre

Raportul concluzioneaza ca bugetul national olandez ar putea creste cu 1.500 de miliarde de euro (1,3 trilioane de lire sterline) pana in anul 2035 si ar aduce un plus de 9.800 de euro (8.134 lire sterline) per gospodarie anual.

Sursa foto: Imagine Olanda, Shutterstock