O idee mai buna: olandezii sa renunte la euro

Iesirea olandezilor din Uniunea Europeana le-ar aduce beneficii economice majore acestora, potrivit unui studiu care arata ca veniturile unei gospodarii de nivel mediu ar creste cu peste 8.000 de lire sterline pe an, iar bugetul national s-ar majora cu peste un trilion de lire sterline.

Studiul, realizat Capital Economics, arata o serie de beneficii semnificative pe care Tarile de Jos le-ar obtine in urmatoarele doua decenii daca ar parasi zona euro si ar avea un statut similar cu cel din Elvetia sau Norvegia, anunta The Telegraph.

Elvetia si Norvegia sunt pe piata unica europeana, fara a fi in acelasi timp membre ale Uniunii Europene.

Chiar daca ia in calcul si riscurile acestei miscari, Capital Economics concluzioneaza ca Olanda, o tara cu rating AAA in zona euro, ar avea de castigat iesind din Uniune, in conditiile in care problemele structurale pe care le are moneda unica europeana ameninta veniturile pe termen lung ale populatiei.

“Exista, desigur, riscuri ale iesirii din Uniunea Europeana. Insa, ramanerea intr-un bloc cu o moneda fragila implica, de asemenea, riscuri semnificative. Astfel, analiza noastra arata ca Olanda ar evolua mai bine daca ar prelua controlul asupra destinului sau”, se arata in raport.

Citeste si:
2016, Marea Britanie voteaza iesirea din Uniunea Europeana
2016, Marea Britanie voteaza...

Raportul concluzioneaza ca bugetul national olandez ar putea creste cu 1.500 de miliarde de euro (1,3 trilioane de lire sterline) pana in anul 2035 si ar aduce un plus de 9.800 de euro (8.134 lire sterline) per gospodarie anual.

Sursa foto: Imagine Olanda, Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri