Germania si Franta, cele mai mari economii europene, au inregistrat rate de crestere economica peste estimarile analistilor in trimestrul al patrulea al anului trecut, semn ca revenirea din zona euro accelereaza, transmite Bloomberg.

Produsul Intern Brut (PIB) al Germaniei a crescut cu 0,4% in ultimele trei luni ale anului trecut fata de trimestrul al treilea, cand a inregistrat un avans de 0,3%, potrivit datelor anuntate vineri de Biroul Federal de Statistica.

Economia germana a crescut cu 1,3% in ultimele trei luni ale anului trecut fata de trimestrul al patrulea din 2012. Pe ansamblul anului 2013, Germania a inregistrat o crestere economica de 0,4%, fata de 0,7% in 2012. Franta a inregistrat in ultimele trei luni din 2013 o crestere economica de 0,3%, dupa ce stagnase in trimestrul anterior, a anuntat institutul de statistica de la Paris.

Pe ansamblul anului trecut, PIB-ul Frantei a urcat cu 0,3% fata de 2012. Media estimarilor analistilor din piata indica rate de crestere de 0,3% pentru Germania, respectiv 0,2% pentru Franta in trimestrul patru fata de trimestrul al treilea, noteaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Moneda euro s-a apreciat cu 0,2% dupa publicarea datelor privind cresterea economica a celor mai mari economii europene, la 1,37 dolari.

Citeste si:
De ce incep romanii sa isi asigure mai mult viata decat masina
INTERVIU cu seful Groupama:...

Zona euro a iesit din recesiune in cea de-a doua jumatate a anului trecut, dupa 18 luni de contractie, insa cresterea economica se mentine la niveluri modeste.

Ce crestere economica anticipeaza specialistii

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat saptamana trecuta ca exista posibilitatea unor noi masuri de stimulare a economiei. BCE mentine dobanda de politica monetara la un nivel minim istoric, de 0,25%.

Economistii anticipeaza ca economia zonei euro a crescut cu 0,2% in trimestrul al patrulea al anului trecut. Economia Italiei, a treia din zona euro, a crescut cu 0,1% in perioada analizata, prima evolutie pozitiva din ultimii doi ani si jumatate, potrivit datelor oficiale anuntate vineri la Roma. Cu toate acestea, demisia anuntata vineri de premierul Enrico Letta ar putea genera o noua perioada de instabilitate politica, intarziind reformele structurale si masurile de imbunatatire a disciplinei bugetare.

Cresterea economica a Spaniei a accelerat in ultimele trei luni ale anului trecut la 0,3%, fata de 0,1% in trimestrul al treilea.

Citeste si:
7 dezastre economice globale in 2019 care afecteaza si Romania
7 dezastre economice globale...

PIB-ul Olandei a urcat totodata cu 0,7%, crestere de doua ori mai puternica fata de nivelul anticipat de analisti. Cresterea economica a Germaniei a fost generata in trimestrul al patrulea in principal de exporturi, in timp ce cererea interna a scazut usor in sectorul privat, iar consumul sectorului public a stagnat, a precizat institutul german de statistica.

Numarul angajatilor din economia germana a fost de 42,2 milioane in trimestrul al patrulea, cu 243.000, sau 0,6%, mai multi fata de aceeasi perioada a anului anterior, a adaugat institutia intr-un comunicat.

Cresterea economica a Frantei a fost generata, in trimestrul al patrulea, in principal de cererea interna, cu evolutii pozitive atat in privinta consumului populatiei, cat si in zona investitiilor. Exporturile au inregistrat de asemenea o cresterea accelerata, in timp ce dinamica importurilor a incetinit, a precizat institutul de statistica de la Paris.

Citeste si:
Toate reactiile dupa ce Guvernul si-a pus in cap mediul de afaceri
Guvernul si-a pus in cap...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Analiza Moneycorp: Euro ar putea ajunge 4,85 lei